Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet
Česi biraju predsjednika
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: slobodnaevropa.org

Više od osam miliona Čeha izlazi danas popodne i u subotu prije podne na druge direktne predsjedničke izbore kao na svojevrsni referendum da li žele da u predsjedničkom zamku Hradčani i narednih pet godina ostane Miloš Zeman, predsjednik jači nego što mu omogućava Ustav, ali koji poput američkog predsednika Donalda Trampa izaziva do sada najdublje podjele u društvu.

Česi sada u prvom krugu imaju izbor izmedju devet kandidata, medju kojima prema predizbornim anketama raspoloženja birača najviše šansi da sa sigurnim favoritom izbora, Zemanom, u eventualni drugi krug 26. i 27. januara udje naučnik, dugogodišnji predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš zagovornik ulaska Češke u Evropsku uniju prve brzine, jezgro dublje integracija i povratka Češke idealima plišane revolucije iz 1989. godine.

“Riječ je o izboru da li će Češka pokušati da se izbori za jaču poziciju u Evropskoj uniji ili će nastaviti sa okretanjem ka Istoku. Za to je naravno vezano pitanje da li će Češka nastaviti da razvija standardnu demokratiju po evropskim standardima ili će se nametnuti demokratija kojom upravljaju oligarhijski interesi”, izjavio je politikolog Danije Kroupa.

Zemanu je dan pred izbora stigla očekivana jaka podrška od novog češkog premijera, tajkuna prehrambene i hemijske industrije, najbogatijeg Slovaka a drugog najbogatije biznismena u Češkoj, Andreja Babiša. “Glasaću za Zemana zato što smatram da je jedna od najizrazitijih ličnosti naše politike od pada komunista, jaka ličnost koja polarizuje društvo ali pre svega čovek koji ne krade, poštuje datu reč, iza njega stoje rezultati putuje u unutrašnjost. Za razliku od drugih političara ne živi od politike nego za politiku”, podržao je Zemana Babiš.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision