Četvrtak, Oktobar 12, 2017
Unsko-sanski kanton 2° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Svijet
Španska vlada dala ultimatum Pudždemonu: Pet dana da se izjasni, dali je proglasio nezavisnost Katalonije
12. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: b92

Španska vlada dala je katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu pet dana da se izjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost.  To je javila španska novinska agencija Efe.

Ukoliko Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu “odluku ispravi”. Rojters navodi da, ako se to ne dogodi, biće pokrenut Član 155 Ustava.

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je Madrid od katalonske vlade zatražio da “potvrdi da li je proglasila nezavisnost”, pomenuvši “namjerno izazvanu konfuziju koja je u utorak nastala”.

“Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti”, kazao je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli “veoma opasan atak na institucije i, još gore, društvenu saglasnost”.

“Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je riječ o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva.”

Rahoj je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije prije nego što vlada bude u prilici da primjeni bilo koju mjeru prema članu 155 španskog Ustava.

“Ovaj zahjtev ima za cilj da našim građanima ponudi razjašnjenje i bezbjednost koji su neophodni kad je riječ o ovom pitanju”, poručio je Rahoj.

Agencije ocjenjuju da je ovim Rahoj izvršio dodatni pritisak na katalonsku vladu da se povuče u zahtjevu za nezavisnosti i napravio prvi korak ka aktiviranju Člana 155, koji predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Član 155 Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribjegne svim mjerama potrebnim da se očuva integritet države.

Taj član je najekstremnija mjera kojoj može da pribjegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član nazivaju i “nuklearna opcija”, a bivši ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija ga je nazvao “atomskom bombom”. Inače, ta mjera u Španiji još nikada nije uvođena.

Pudždemon je u utorak izjavio da prihvata “mandat naroda” za otcjepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Kako navodi AFP, Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahtjeva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcjepljenje Katalonije ostavio otvoren.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision