Nar ili šipak je voće koje je oduvijek poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Ima jako antioksidativno djelovanje i mnoge zdravstvene prednosti, a djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski.Ovo voće puno malih sočnih sjemenki potječe iz Azije, no danas se uzgaja po čitavom Sredozemlju i Sjevernoj Americi. Nar je jedno od najljekovitijih voćki zbog čitavog niza blagotvornih utjecaja.
O značaju, djelotvornosti i upotrebi nara za naš portal piše Amela Ivković O'Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije, Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije i Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M koja je za sve pripremila i recept za čokoladni brownie sa ovim voćem.
Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog okusa, nar je vrlo posebno voće koje sadrži visoki procenat vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprječavanju prehlade te sprječavaju razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Nar je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smanjuje visoki krvni pritisak, štiti srce, sprječava razvoja bolesti, reguliše holesterol i ubrzava proces uništavanja masnih naslaga sa zidova krvnih žila.
Nar je bogat vitaminom C i vitaminima B kompleksa (B2, B3 i B5). Osim ovih vitamina u naru se mogu naći kalij i fosfor. Nar ne sadrži puno kalorija i bogat je vlaknima. 100 g nara sadrži oko 83 kcal i 4 g vlakana. Nar pomaže smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti, a pomaže i u regulaciji tjelesne težine.
Sjemenke nara su pune vitamina C i K. 100 g sjemenki nara sadrži 10,2 mg vitamina C i više od 16 mcg vitamina K. Vitamin C jača imuni sistem, potiče zacjeljivanje rana, brine za zdrave desni te stimulira proizvodnju kolagena i elastina. Osim toga, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza. Vitamin K u našem tijelu igra vrlo važnu ulogu jer čuva kosti i utiče na zgrušavanje krvi.
Šipak je pun fitokemikalija koje imaju mnoge pozitivne efekte na zdravlje. Polifenoli imaju jaka antioksidativna svojstva, koja sprječavaju rast tumora i pridonose rastu i obnovi zdravih čelija u tijelu. Istraživanja su pokazala da je nar odličan u sprječavanju razvoja raka dojke, prostate, debelog crijeva.
Zdravstvene prednosti nara:
– Snižava krvni pritisak
– Štiti od kardiovaskularnih bolesti
– Štiti od raka
– Štiti od moždanog udara
– Sprječava prehladu i gripu
– Ublažava kašalj
– Ublažava probavne probleme
Berba i čuvanje
– Nar raste u obliku grma, cvjeta u ljeti, a sazrijeva u kasnu jesen. Sadi se u zavjetrini na južnoj strani, jer mu treba puno sunca. Plodovi su teški i okrugli, a nakon branja više ne zriju, tako da neće postati slađi ako odstoje.
– Na sobnoj temperaturi plod može stajati mjesec dana, a u frižideru dva mjeseca. Očišćeni nar možete zamrznuti do godine dana. Svježi sok može stajati u frižideru do tri dana.
Čokoladni brownie sa narom
Prepun intenzivnog okusa tamne čokolade, napravljen od zdravih sastojaka i bez suvišnih kalorija, ovaj čokoladni kolač sa narom pravi je užitak. Mekan i sočan, obogaćen mirisnim začinima, savršen je desert koji se topi u ustima.
Sastojci:
– ¾ šoliice integralnog brašna
– ½ kašikice praška za pecivo
– ¼ kašikice Himalajske soli
– ½ šoliice sirovog kakaa
– 1 kašikica Cejlonskog cimeta
– ½ kašikica muškatnog oraščića
– 2 jaja
– 6 kašikice meda ili sirupa
– 2 kašike kokosovog ulja otopljenog i rashlađenog
– ½ šolijce grčkog jogurta
– 2 kašike mlijeka biljnog ili kravljeg
– 1 šolja svježeg nara
Za glazuru
– 1/2 šoljice tamne čokolade 75% i više kaka
Postupak:
1. Zagrijte rernu na 180°C. tepsija 22x22cm obložite papirom za pečenje.
2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, so, kakao i začine.
3. U odvojenoj posudi pjenasto zamutite jaja. Umiješajte med, kokosovo ulje, grčki jogurt i mlijeko.
4. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5. Smjesu izlijte u tepsiju za pečenje. Pecite 20 minuta. Pazite da se ne prepeče. Brownie mora biti ljepljiv i mekan u sredini, nikako suh kao klasični biskvit. Ubodite čačkalicu – ne smije izaći čista.
6. Otopite tamnu čokoladu i premažite kolač. Pospite narom.
7. Narežite na kocke i uživajte!
Držite u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do 7 dana. Kao mjeru koristite šoljicu od 240 ml