Friday, 29. March 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Oko 5.000 učesnika kreće danas  na tradicionali pješački pohod “Marš mira Nezuk – Potočari  2014″, koji se održava u sklopu obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini,  odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine iz jula 1995. godine.

Prema usvojenom programu manifestacije obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, “Marš mira 2014″ kreće  danas u osam sati iz Nezuka kod Sapne i završava se dva dana kasnije u Memorijalnom centru Potočari u 17.00 sati.

Okupljanje i registracija učesnika kolone trajat će od 7.00 do 8.00 sati, a zatim slijedi obraćanje načelnika opštine Srebrenica i Sapna, Ćamila Durakovića i Ismeta Omerovića.

Nakon toga učesnicima će se obratiti Hamdija Fejzić, predsjednik pododbora ”Marša mira 2014“, koji će dati upute o kretanju i ponašanju učesnika ove manifestacije.

Na polasku, kolona će se zadržati na mjestu pogibije kapetana Hajre Mešića, gdje će biti proučena fatiha i odata počast, dok će na mjestu pogibije komandanta Ejuba Golića biti održan istorijski čas.

Učesnici će krenuti iz Mjesne zajednice Sapna, a planirano je da za tri dana pređu oko 100 kilometara te 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.
Dan nakon polaska iz Nezuka, iz Žepe će krenuti kolona koja će se u Potočarima pridružiti učesnicima “Marša mira”.

Osim pješačkog pohoda,u Potočare stižu i  učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaratona Bihać – Potočari,  3. ultramaratona Vukovar-Potočar, i motobajkeri iz Sarajeva te učesnici Biciklističkog maratona Beograd-Srebrenica.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision