Tuesday, 16. April 2024.
Unsko-sanski kanton 4° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Augusta. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Moskva: Ukrajinska vojska razjmešta rakete oko Donjecka – Zašto su ukrajinski vojnici noćas prešli rusku granicu?

MOSKVA – KIJEV – Dok Rusija upozorava da ukrajinska vojska razmješta taktičke raketne sisteme u okolini Donjecka na istoku Ukrajine, Kijev tvrdi da ukrajinska vojska neće koristiti tešku artiljeriju i avijaciju.

“Ukrajinska vojska koncentriše raketne sisteme “točka U”, kao i sisteme za višestruko lansiranje raketa “smerč” i “uragan””, upozorilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Koliko će još života odnjeti ovo oružje? Kijev izgleda da ne mari više za živote civila, vojnika i milicije”, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva i zaključuje da “Kijev želi da nastavi rat”.

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu demantovale navode da vojska na istoku zemlje koristi teško naoružanje. Inače, od početka vojne operacije Kijeva, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 523 ljudi, dok je više od 3.000 osoba povređeno, izjavio je ranije danas predstavnik Moskve za taj region Andrej Rodkin.

MOSKVA/KIJEV – Nakon što je noćas više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo u Rusiju, mediji pokušavaju da odgonetnu pravi razlog tog postupka, a suprotne strane daju kontradiktorne informacije. Dok ruski zvaničnici tvrde da su ukrajinski vojnici dezertirali i zatražili azil, ukrajinska strana navodi da su bili primorani da pređu rusku granicu jer su u borbi sa proruskim snagama ostali bez municije. Portparol Pogranične službe Rostovske oblasti Vasilij Malajev jutros je rekao da je protekle noći Rusija otvorila “humanitarni koridor” i da je 438 ukrajinskih vojnika, među kojima je 164 graničara, prešlo granicu sa Rusijom i od policajaca na granici zatražilo azil.

U toku dana, agencija Itar tas s je prenela da se oko 180 njih, nakon konsultacija sa Kijevom, vraća u Ukrajinu i da je pogranična služba ove oblasti organizovala njihov transfer, autobusima ili oklopnim vozilima, dok se preostali vojnici još uvek nalaze u Rusiji.

Komentarišući tu vest, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocjenio je danas da prebjeg 438 ukrajinskih vojnika u Rusiju znači da je naredba ukrajinske vlade da se (vojnici) sukobljavaju se sopstvenim narodom nemoguća.

On je za agenciju Itar tas s rekao da je Rusija u više navrata pomagala ukrajinskim snagama, koje su tražili pomoć i prijem ranjenih vojnika. “Istine radi, oni koji su željeli da se vrate u Ukrajinu optuženi su za dezerterstvo i izvedeni su pred vojni sud”, dodao je ruski šef diplomatije.

Ukrajinska vojska je u međuvremenu potvrdila da je izvjestan broj njenih vojnika prešao u Rusiju, ali je demantovala navode ruskih medija da su oni zatražili trajni izbeglički status, prenosi AFP.

Portparol ukrajinske vojske Aleksej Dmitraškivski kazao je da je “izvjestan broj vojnika bio primoran da se povuče prema ruskoj granici nakon pokušaja da probije pobunjeničke linije”. Pošto im je ponestalo municije, a proruske snage ih opkolile, morali su da pređu rusku granicu, naveo je on naglašavajući da se vojnici “nisu predali”.

Snimci ruske televizijske stanice NTV pokazaju kako na desetine ukrajinskih vojnika tumara po šatorskom kampu koji je za njih podignut na graničnom punktu Gukovo u Rostovskoj oblasti.

U nedjelju je ruska televizija “Lajfnjuz” emitovala intervju sa neimenovanim ukrajinskim komandantom koji je rekao da je desetak vojnika preveo preko granice kako bi im spasao živote.

“Iznenađeni smo na kakav prijem smo naišli, mogli smo da se okupamo, dobili smo odeću. Zahvali smo”, rekao je jedan od vojnika za “Lajfnjuz”, prenosi Itar tas s.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision