Thursday, 19. September 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Juna. 2016. Zanimljivosti
2016. je Međunarodna godina mahunarki: Zašto ih trebate uključiti u vašu prehranu?

Mahunarke, između ostalih, slanutak, grašak, grah i leća, bi trebale bi biti sastavni dio prehrane svakog pojedinca iz razloga što sadrže velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla

ORGANIZACIJA za prehranu i poljoprivredu UN-a, FAO, proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki, s ciljem podizanja svijesti o važnosti proteina i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška.

Mahunarke, između ostalih, slanutak, grašak, grah i leća, bi trebale bi biti sastavni dio prehrane svakog pojedinca iz razloga što sadrže velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla.

Mahunarke umanjuju rizik obolijevanja od kroničnih bolesti kao što su rak i dijabetes te pomažu u borbi protiv pretilosti.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te 1/3 obolijevanja od karcinoma moglo prevenirati eliminacijom rizičnih faktora te zdravim prehrambenim navikama, a čija su izrazito bitna komponenta upravo mahunarke.

Mahunarke pozitivno utječu i na okoliš iz razloga što sadrže brojne elemente koji utječu na poboljšanje plodnosti tla.

Nadalje, uzgoj mahunarki zahtijeva višestruko manje količine vode nego uzgoj životinja, a njihovim uzgojem emitira se i do 20 puta manje CO2.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, izjavila je kako je prema podacima EUROSTAT-a iz srpnja 2015. vidljivo da je Hrvatska u 2015. godini proizvela 3.270 tona, odnosno 3.400 tona u 2014. godini, graška i graha, na 2.400 hektara površine.

U 2014. godini na području EU-28, suhe mahunarke su uzgajane na 1,5 milijuna hektara, odnosno na 1 % ukupno obradive površine, a njihova proizvodnja je dosegla 3,2 milijuna tona.

Važno je naglasiti kako se proizvodnja i površine zasijane mahunarkama značajno razlikuju između država članica.

U svakom slučaju, kako napominje i Marijana Petir, može se zaključiti da je Europska unija vodeći svjetski proizvođač mahunarki.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision