Wednesday, 18. September 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2024. Region

Oko 22.000 SDP-ovaca s pravom glasa pozvano je na birališta u svojim stranačkim organizacijama u Hrvatskoj kako bi izabrali novo rukovodstvo.

Birat će se Glavni odbor, Predsjedništvo i predsjednik ili predsjednica stranke, a u opticaju je pet imena.

Za ovu poziciju bore se potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, bivši ministar rada Mirando Mrsić i aktuelni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

Najveća opoziciona stranka danas će se, nakon Ivice Račana (koji je stranku vodio 17 godina), Zorana Milanovića (9 godina), Davora Bernardića i Peđe Grbina (po četiri godine), izabrati svog petog predsjednika.

U političkim i medijskim kuloarima neslužbeno kao favorit kotira Siniša Hajdaš Dončić kojeg se smatra kandidatom kontinuiteta dosadašnje politike Iblerovog trga.

Ne dobije li danas nijedan kandidat 50 posto plus jedan glas, drugi krug izbora za lidersku poziciju održat će se za sadam dana, u subotu 21. septembra.

SDP-ovci će na izbore izaći na 267 biračkih mjesta širom Hrvatske, a uz predsjednika ili predsjednicu birat će i 17 članova Predsjedništva, za što ima 37 prijavljenih kandidata te 103 člana Glavnog odbora za što se kandidiralo 206 SDP-ovaca.Dosadašnji predsjednik Grbin nije se kandidovao ni za jednu stranačku dužnost, ostaje zastupnik u Hrvatskom saboru, a hoće li i dalje nastaviti obnašati dužnost Predsjednika Kluba zastupnika SDP-a odlučit će, kako je i sam rekao, novo vodstvo stranke, prenosi Hina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision