Tuesday, 22. October 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Oktobra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Rusi, za koje je danas objavljeno da su specijalci, prošetali Banjom Lukom – Opsežna istraga o dolasku 124 Rusa u BiH

Granična policija BiH kaže da su ispunili uslove potrebne za ulazak u BiH te da nisu nosili uniforme. Nakon što su mediji javili da u Bosni i Hercegovini borave ruski specijalci, sigurnosne službe pokrenule su opsežnu istragu. U Ministarstvu sigurnosti navode da 124 državljanina Ruske Federacije boravi u Laktašima, nedaleko od Banje Luke, ali ne znaju zbog čega. U Bosnu i Hercegovinu ušli su bez viza i u zemlji mogu ostati do 30 dana. Granična policija BiH potvrdila je da su u BiH ušla 144 državljanina Rusije, ali da su ispunjavali uslove potrebne za ulazak u BiH, da nisu nosili uniforme i vojna obilježja, te da je među njima bilo i žena i muškaraca različite starosne dobi.

Ušli u nekoliko grupa

Granična policija BiH navodi da je od 25. septembra do 2. oktobra na Međunarodnom graničnom prelazu Rača evidentiran ulazak 144 državljanina Ruske Federacije i to 25. septembra 11 osoba, 26. septembra 36, 27. septembra 24, 28. septembra 24, 29. septembra pet, 30. septembra 40 i 1. oktobra četiri osobe. EUFOR je saopštio da te osobe nisu povezane sa njihovim aktivnostnima.

MUP Republike Srpske demantuje da je riječ o specijalcima. Obaviješteni su, kažu, da će na području tog entiteta boraviti umjetnici iz Rusije koji učestvuju u obilježavanju 100 godina od Prvog svjetskog rata. Manifestaciju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, čiji prvi čovek Goran Mutabdžija, pak, kaže da iz Rusije očekuje svega desetak učesnika.

141002114.6_xlRuska ambasada, kao i komanda NATO-a u Bosni i Hercegovini navode kako nemaju informacije o dolasku ruskih specijalaca, niti umjetnika. U Službi za poslove sa strancima potvrdili su da je u toku istraga o ovom slučaju. ”Prema informacijama Službe, smješteni su u dva hotela i jednom motelu u Laktašima. Ušli su u periodu između 26. i 30. septembra. Povod njihovog dolaska, razlog i organizator njihovog putovanja su trenutno ono što je predmet vrlo opsežnih istraga koje Služba provodi u ovom trenutku na terenu i dokle god ne budemo imali kompletnu informaciju, nećemo moći ulaziti u komentarisanje o kome je reč i šta je krajnji cilj njihovog dolaska u BiH”, rekla je Sanja Škuletić Malagić iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Izvor: Al Jazeera

Nakon što je u medijima danas objavljena informacija da je u BiH stiglo 148 specijalaca iz Rusije, a MUP RS-a to negirao, u Banjoj Luci se pojavila grupa od tridesetak muškaraca koji su tvrdili da su ruski umjetnici, kao što je to saopćeno i iz policije tog entiteta. Umjetnici, kako su se predstavili i novinarima koji su danas razgovarali s njima, njih 30, kazali su da dolaze iz Dona, Astrahana i Tereka. Naime, kako su rekli, riječ je o Kozacima koji su prije tri dana stigli u bh. entitet Republika Srpska kako bi učestvovali na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a sa Ruskom Federacijom.

Nakon što su doputovali u jednom autobusu, oni su posjetili Hram Hrista spasitelja u centru grada.

“Znamo za informaciju o navodnom dolasku specijalaca, a mi smo došli zbog folklorskih dešavanja koja predstoje u narednim danima. Posebno nam je drago što smo u Banjoj Luci, ponosni smo i radosni što smo tu. Ne osjećamo nikakav znak napetosti, agresije, naprotiv ljudi nas gledaju sa osmijehom”, rekao je jedan od njih Nikolaj Djakonov iz Dona.

Gledajući grupu Rusa u centru Banje Luke prolaznicima je svakako bilo zanimljivo, pa su mnogi od njih zastali da se pozdrave ili uslikaju sa njima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision