Tuesday, 24. September 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2014. USK, Vijesti
Predškolsko obrazovanje: Ministarstvu na vrijeme upućen plan financijskih potreba

Na sastanku Aktiva direktora predškolskih ustanova Unsko-sanskog kantona razmatrano je stanje u predškolskom odgoju i obrazovanju sa osvrtom na posljednju sjednicu Skupštine USK i  izostavljanje ovih ustanova iz rebalansa budžeta.

Riječ je o iznosu od oko 800 hiljada konvertibilnih maraka za plaće i tople obroke za oktobar, novembar i decembar.

Kako je navedeno, Ministarstvu obrazovanja je na vrijeme upućen plan finansijskih potreba, a amandman iz njima nepoznatih razloga, Skupština USK nije uvrstila u rebalans. Ovaj problem, prema riječima članova Aktiva direktora, nije od jučer, a sve je počelo još 2005. godine i traje i danas.

Prema riječima Asmira Jašić, članice ovog tijela, u protekloj deceniji niti jedan saziv Skupštine ili Vlade USK nije našao za shodno da  trajno riješi sistem finansiranja javnih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja. Time je, kako kaže, zanemarena odgojno – obrazovna i socijalna uloga ovih ustanova.

Aktiv direktora, kako su kazali, ne traži od Skupštine USK kao osnivača predškolskih javnih ustanova ništa što Ustavom i zakonima nije garantovano. Traže povratak na budžet što bi im omogućilo da se u potpunosti posvete profesiji.

Ukoliko nadležni ne poduzmu ništa kao bi se ispravila višegodišnja nepravda prema uposlenima u ovoj oblasti, Aktiv direktora će iskoristiti svu raspoloživu pravnu regulativu kako bi došao do trajnih rješenja.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision