Friday, 29. March 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2015. Region, Vijesti
Kosovo: Međusobne optužbe Vlade i opozicije nakon protesta – Zahtjevi demonstranata

Nakon nereda ispred zgrade Vlade Kosova u Prištini u utorak, 160 osoba je uhapšeno, a 170 je zatražilo ljekarsku pomoć. Međutim, prištinske ulice u srijedu su mirne, ali posljedice jučerašnjih dešavanja su očite. Braneći vladine institucije, koje su se našle na udaru demonstranata, deseci policajaca tražili su ljekarsku pomoć. Vlada Kosova sa sjednice u srijedu poručuje da stoji uz snage sigurnosti, a za nemire odgovornim drži opoziciju.

“Kosovska policija, kao nezavisna institucija, ima punu podršku Vlade da brani državne zgrade i javna dobra od političkih partija koje zloupotrebljavaju građane kako bi dobili političke poene s ciljem stvaranja nereda radi nasilnog dolaska na vlast. Uzrok jučerašnjeg nasilja u centru Prištine je ultimatum, koji su organizatori protesta dali policiji, da maknu policijske kordone koji brane državne institucije”, rekao je Isa Mustafa, kosovski premijer. Policija je instrument Vlade u obračunu s narodom, smatra vođa opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti i dodaje da se u narednim danima mogu očekivati novi protesti. “Mi tražimo političko rješenje, a Vlada nam nudi probleme s policijom. Nismo za to da se [ministar Aleksandar] Jablanović razriješi zbog toga što je on Srbin, nego zbog njegovih stavova koji pripadaju Miloševićevoj i Šešeljevoj Srbiji. Svi znamo da je Jablanović negirao masakre koje je počinila Srbija na Kosovu. Majke iz Đakovice i ostale aktiviste protesta je nazvao divljacima, dok se zahvalio Vladi Kosova za razumijevanje, jer je tolerirala ono što je on rekao i uradio”, navodi Kurti.

Zahtjevi demonstranata

Oglasilo se i Minsitarstvo unutrašnjih poslova. Policija je u utorak koristila samo neophodnu silu kako situacija ne bi eskalirala, kaže ministar Skender Hyseni. “Imam puno povjerenje u kosovsku policiju. Da, korištenje gumenih metaka je u skladu sa zakonima Kosova. Policija jučer, tokom konfrontacije s demonstranima, nije koristila oružje koje bi moglo usmrtiti učesnike protesta. Nažalost, tri pripadnika policije teško su povrijeđena, ali dobro je što nemamo povrijeđenih demonstranata”, kaže Hyseni. Kako bi rastjerala nekoliko hiljada demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon, kosovska policija je u utorak koristila suzavac, vodeni top i gumene metke. Ministar unutarašnjih poslova kaže da svako ima pravo protestirati, ali ne i postavljati ultimatum organima reda. Demonstranti zahtijevaju ostavku ministra za povratak Aleksandra Jablanovića i donošenje zakona kojim bi kompleks rudnika Trepča postao javno preduzeće u vlasništvu Vlade. To je drugi protest u Prištini u posljednjih sedam dana.

Izvor: Al Jazeera

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision