Thursday, 25. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2017. Bosna i Hercegovina
Čović: BiH je čvrsto opredijeljena u borbi protiv terorizma

Bosna i Hercegovina će nastaviti davati svoj doprinos punoj impelementaciji Globalne strategije Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma . Zalažemo se za punu implementaciju svih rezolucija Vijeća sigurnosti koje za cilj imaju da se osobe koje sudjeluju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkih djela dovedu pred lice pravde, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedavajući Predsjedndištva BiH Dragan Čović je u obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a, govoreći o terorizmu, kao najvećem zlu današnjice, podcrtao opredijeljenost BiH u borbu protiv ovog kako je rekao “najvećeg zla dabnašnjice:

“Bosna i Hercegovina će nastaviti davati svoj doprinos punoj impelementaciji Globalne strategije Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma kao i aktivnostima Komiteta za borbu protiv terorizma. Posebno pozdravljamo napore koje u jačanju anti-terorističkih kapaciteta Ujedinjenih naroda poduzima generalni tajnik Antonio Guterres i, u tom smislu, utemeljenje novog Ureda za borbu terorizma (Office of Counter-Terrorism). Sa svoje strane smo spremni kontinuirano jačati suradnju na regionalnim, sub-regionalnoj i međunarodnoj razini, posebno u područjima prikupljanja i razmjene informacija. Kao članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a/Da’esh-a, nastavit ćemo pomagati napore Koalicije da se čitave ljudske zajednice oslobode i oporave od patnji i štete koju sa sobom nosi ISIL/Da’esh i njegova globalna mreža. Bosna i Hercegovina zalaže se za punu implementaciju svih rezolucija Vijeća sigurnosti koje za cilj imaju da se osobe koje sudjeluju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkih djela dovedu pred lice pravde”, rekao je Čović.

O EUROPSKOJ UNIJI

Čović je, govoreći o europskom putu BiH, naglasio kako je Bosna i Hercegovina je naučila lekcije iz svoje teške prošlosti, te je za svoju budućnost odabrala slijediti princip koji su prije šezdeset godina postavili utemeljitelji Europske Unije.

“Bosna i Hercegovina danas čini sve da ubrza svoj put tamo gdje uistinu i pripada, u okrilje snažne Europske obitelji čije vrijednosti dijeli. Reformski i ostali procesi koje u tu svrhu provodimo, nisu uvijek jednostavni niti lagani, ali ih doživljavamo kao jedinstvenu šansu da ubrzanim korakom postignemo što veću usuglašenost našeg gospodarskog, socijalnog i institucionalnog stupnja razvoja sa onim što nas sutra očekuje u Europskoj uniji. Stoga ćemo s istinskom posvećenošću nastaviti ispunjavati preuzete obveze za postizanje statusa kandidata s početkom naredne godine, što će biti snažan i prijeko potreban poticaj unutarnjoj konsolidaciji i daljnjem ubrzanju integracijskih procesa”, rekao je Čović.

O IZBORNOM ZAKONU U BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je sa zabrinutošću, kako je rekao, skrenuo pažnju na razdoblje značajnih iskušenja za BiH:

“Duboko sam uvjeren kako jedan konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini ne može biti ni sretan ni prosperitetan ako to nisu i ostala dva konstitutivna naroda i svi naši žitelji. U tom smislu smatram da mi, unutar Bosne i Hercegovine, moramo uraditi nužan iskorak te do kraja ove godine usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva, a u skladu sa Odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Kao i do sada, očekujemo razumijevanje i potporu međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja od vitalnog značaja za daljnju demokratizaciju i ostavarenje naše pune integracije u Europsku Uniju”, poručio je Čović.

O SIRIJI

Također se osvrnuo na ratove u Siriji i izraelsko-palestinski sukob:

I dalje, sa nesmanjenom zabrinutošću, gledamo na nastavak stradanja sirijskog naroda. Bosna i Herecegovina najoštrije osuđuje svaki vid nasilja nad civilnim stanovništvom. Nasilje mora prestati. Svakom sirijskom djetetu, ženi i čovjeku, i svakom od sirijskih izbjeglica, potrebno je vratiti dostojanstvo ljudskog bića kao i vjeru u mogućnost oporavaka i novih životnih šansi. Mi ćemo, kao i drugi danas na ovom mjestu, nastaviti pozivati na mirno i političko rješenje, kroz pregovore, u procesu nad kojim vlasništvo može imati samo sirijski narod, na temelju Ženevskog komunikea i uz pomoć međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda, predvođene posebnim izaslanikom za Siriju, čije nesebične napore da se nastave pregovori u Ženevi izuzetno cijenimo.

Založio se predsjedavajući Predsjedništva BiH i za rješevanje izraelsko-palestinskog sukoba i potrebu postojanje dvije države, izraelske i palestinske, koje će mirno živjeti jedna do druge, u sigurnosti i priznatim granicama.

O  ULOZI ŽENA U DRUŠTVU I MLADIMA

Čović je govorio i o značaju žena u bh. društvu. Naglasio je da je uloga žene vitalna, za razvoj i prosperitet porodica,ali društva u cjelini. Posebno se osvrnuo na ulogu mladih , koji su,kako je erkao stalni izvor promjena i inkubator inventivnih rješenja, te je stoga, “značajan dio reformskih procesa u Bosni i Hercegovini posvećen kreiranju uvjeta za smanjenje nezaposlenosti mladih ljudi”.

Istakao je podršku BiH i učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu, na Kipru, u Afganistanu, Kongu i Maliju, “koje smatramo izravnijim doprinosom izgradnji svjetskog mira” , poručio je u govoru u Generalnoj skupštini UN-a Dragan Čović.

Čović: Poslao sam ključne poruke o vanjskoj politici BiH

Nakon izlaganja, Čović je izjavio  da je  u dobrom terminu obraćanja, koje je trajalo petnaestak minuta, poslao ključne poruke o poziciji BiH u vođenju vanjske politike naše države prema kriznim žarištima u svijetu.

Dragan Čović  će večeras prisustvovati i posebnoj večeri koju visoki europski dužnosnici Donald Tusk, Federica Mogherini i Johannes Hahn organiziraju za predsjednike država i vlada naše regije. Time se nastavlja niz susreta koje Čović i bh. izaslanstvo imaju ovih dana.

Prije povratka iz New Yorka Čovića očekuju nastupni susreti s generalnim sekretarom  UN-a, Antoniom Guterresom predsjednikom Generalne skupštine Miroslavom Lajčakom i brojni drugi razgovori.

Ocjenjujući govor američkog predsjednika Donalda Trumpa na Generalnoj skupštini UN-a, koji je izazvao brojne polemike i komentare, Čović kaže da je riječ o jednom dugom i snažnom govoru u kojem je sadržano puno toga. On izdvaja nekoliko ključnih poruka.

-Jedna je da je naglasio značaj američke nacije u ekonomskom i vojnom smislu u svijetu. Drugo je odnos prema UN-u. Predsjednik Trump je još prvog dana iskazao jasnu potporu novom generalnom tajniku na svekolikom reformiranju UN-a. Ta reforma dugo traje, ali se na tome do sada nije mnogo uradilo. Treće je pitanje sigurnosti u svijetu, gdje je poslao snažne poruke kada je u pitanju odnos prema Sjevernoj Koreji, ali i odnos prema ISIL-u i globalnom terorizmu s jasnim nabrajanjem država koje u tome mogu pomoći – kaže Čović.

Kontroverzi će, dodaje, sigurno biti, kao i onih koji razmišljaju na jedan ili drugi način o tome kakve su poruke poslane.

-Kada sam se na njegovom prijemu sreo i pozdravio s predsjednikom Trumpom on je izgledao potpuno sretan da je poslao jednu snažnu poruku prije svega američkom narodu, a i svima onima koji to kao partneri prate iz svijeta. Zanimljivo je da je neke stvari potpuno prešutio. Neke redovite sukobljene prostore je ostavio postrani, što je vjerojatno dio taktike ili strategije u vođenju vanjske politike SAD-a, rekao je Dragan Čović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision