Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu, naučnici su objavili da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.
Naučni tim sa Univerziteta Lids utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i imali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.
Samo su se prirodni ili grčki jogurti mogli svrstati među napitake sa niskim sadržajem šećera.
Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open, najviše šećera pronađeno je u tzv. jogurtima desertima, prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji, po količini šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte.
Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski”, sa prosječno 13,1 gramom šečera na 100 grama proizvoda.
Dječji jogurti imaju oko 10,8 grama na 100 grama proizvoda, što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.
Poređenja radi, 100 grama Coca-Cole ima 9 grama šećera.
U grupu jogurta sa niskim procentom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.
“Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima”, kaže rukovodilac istraživanja Bernadeta Mur i dodaje: “Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga sa voćem.”