Ovaj američki favorit za doručak i bruncheve možete pripremiti i u vlastitom domu uz vrlo malo truda. Najslasniju varijantu pečenih jaja s prženom šunkom i umakom možete poslužiti s krumpirima i salatom te od nje napraviti i kompletan obrok.
Sastojci za umak holandez:
3 žumanjka
9 žlica maslaca
prstohvat soli i papra
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
Za poširanje:
2 jaja
2 čajne žličice alkoholnog octa
malo soli
voda
Za ostatak jela:
2 kriške kuhane šunke
pecivo
Priprema umaka:
Na vrlo slaboj vatri u loncu otopite maslac – možete se poslužiti i mikrovalnom pećnicom. U blenderu ili štapnim mikserom izmiksajte žutanjke, papar, limunski sok i sol, uz polako dodavanje otopljenog maslaca.
Priprema poširanih jaja:
Zagrijte vodu u loncu na slaboj do umjerenoj vatri. Dodajte joj ocat i prstohvat soli te žlicom počnite miješati dok ne dobijete mali vir vode u sredini lonca. Ubacite u taj vir jaje (koje ste prethodno ”razbili” i stavili u manju posudicu za lakše rukovanje) pa kuhajte otprilike dvije minute.
Posluživanje jela:
Na tostirano pecivo stavite krišku prepržene kuhane šunke i poširano jaje, pa sve zajedno dobro prekrijte holandez umakom. Dobar tek!