Količina sastojaka je za četiri osobe tj. četiri porcije, a ako imate veću porodicu, udvostručite sastojke.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog deserta su sljedeći:
Tijesto:
150 grama putera otopljenog na sobnoj temperaturi
1/4 šoljice šećera
1 žumance
3/4 šoljice brašna
2 kašike kakao praha
Krema:
2 zrele banane
1/4 šoljice svijetlosmeđeg šećera
1 štapić s cimetom
1/2 šoljice mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika kukuruznog gustina
1 žumance
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašika putera
2 dl mlijeka
1/3 šoljice slatkog vrhnja
1 kašika meda
Način pripreme:
Prosijte zajedno brašno i kakao u prahu. Umutite maslac i šećer. Dodajte žumance i dobro promiješajte. Dodajte ostale sastojke i polako miješajte rukom. pokrijte smjesu i stavite da odstoji 15-ak minuta. Zagrijte pećnicu. Pecite 20-ak minuta.
Jednu bananu isjeckajte, a drugu izgnječite. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.
Dvije trećine tijesta razvaljajte i stavite u kalup kao donju koru. Sipajte fil i ravnomjerno ga rasporedite preko kore, a zatim ostatak tjesta narendajte preko fila.
Sve pospite s malo cimeta i šećera u prahu pa stavite da se peče.