Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
I albanski službeni jezik u Makedoniji
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: federalna.ba/Onasa

Skupština Makedonije usvojila je u četvrtak Zakon o upotrebi jezika, prema kojem će u makedonskim državnim organima i institucijama zvaničan jezik, osim makedonskog, biti i albanski jezik.

Za Zakon je glasalo 69 od ukupno 120 poslanika makedonske Skupštine, prenijeli su makedonski mediji. Glasanju nije prisustvovala opoziciona partija VMRO-DPMNE, navodeći da je “ovim činom vlast pokazala da je najviši pravni akt, Ustav države, za nju je samo parče papira”.

Tokom skupštinske rasprave, poslanici vladajuće većine naveli su da je zakon dio evropskog puta Makedonije, da je u skladu sa Ustavom i da je kreiran da bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Usvajanjem Zakona o upotrebi jezika “u svim organima državne uprave u Republici Makedoniji, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama, upravama, ustanovama i organizacijama, komisijama, pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja u skladu sa zakonom i drugim institucijama, službeni jezik je, osim makedonskog jezika i njegovog pisma, i jezik koji govori 20 posto građana Republike Makedonije i njegovog pisma, na način određen ovim zakonom”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision