Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijesti
Američki Predstavnički dom odobrio podizanje tužbe protiv Obame -Republikanci Obamu optužuju da samovoljno sprovodi zakone
31. Juli. 2014.

Američki Predstavnički dom u kome većinu imaju republikanci odobrio je podizanje tužbe protiv predsjednika Baraka Obame za kršenje ustavnih ovlaštenja zbog selektivnog sprovođenja zakona o zdravstvu 2010. godine, bez odobrenja Kongresa. Predstavnički dom, donji dom američkog Kongresa, usvojio je rezoluciju kojom se dozvoljava predsjedniku tog tijela Džonu Bejneru da pokrene sudski postupak protiv predsjednika SAD zbog selektivne primjene dijelova zakona o zdravstvenoj reformi.

Republikanci kažu da štite podijelu vlasti propisanu Ustavom, da žele da zaštite prava Kongresa prema Ustavu i da je Obama ignorisao zakone koje je to zakonodavno tijelo usvajalo. Nije određeno kada će tužba biti podignuta.

Za rezoluciju je glasalo 225, a 201 je bio protiv. Ni jedan demokrata nije glasao za taj prijedlog.

Demokrate smatraju da se radi o izbornom manevru da se privuku konzervativni glasači za izbore za Kongres u novembru. Oni takođe kažu da je to možda uvod u nastojanje da se opozove Obama, što republikanci odbacuju kao potpuno neosnovano. Republikanci, za koje se očekuje da će zadržati većinu u donjem domu Kongresa poslije izbora u novembru, nadaju se da će osvojiti većinu i u Senatu, gornjem domu, gdje sada većinu imaju demokrate. Oni optužuju Obamu da samovoljno sprovodi zakone, i da opasno prebacuje ovlašćenja Kongresa na predsjedništvo.Obama je opisao ovu mjeru kao politički manevar i rekao da je sam preduzeo neke stvari jer Kongres nije učinio ništa da mu pomogne.

Demokrate navode da je predsjednik djelovao zakonito i u okviru svojih ovlašćenja.

Demokrate kažu da je paradoksalno da republikanci brane zakon o reformi zdravstva koji Obama smatra svojim velikim uspehom, a protiv koga su oni bili.

Kako navodi AP, savezni sudovi često oklijevaju da se mješaju u sporove između izvršne i zakonodavne vlasti. Da bi bila prihvaćena tužba, republikanci bi morali da dokažu da je Donji dom kongresa bio povrijeđen Obaminim djelovanjem. Čak iako bude prihvaćena tužba, pitanje je da li bi procedura bila završena dok je Obama još predsjednik.

Obami ističe drugi mandat u januaru 2017. godine. Prema navodima jednog sudije, kada se uključe žalbe, procedura kroz savezni sudski sistem mogla bi da traje najmanje oko dvije godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision