Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.
Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrijebljene za njezin uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE.
Hrana također predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.
Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto).
Među najrjeđe odbačenom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.
-Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica – objašnjava Meredith Niles, suautorica istraživanja i asistentica na sveučilištu u Vermontu.
-Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane – dodala je.
Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o “značajnom” utjecaju na okoliš i na poljoprivrednike. “Taj otpad odgovara žetvama” s više od 350 miliona kilograma pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva “svake godine”, prema tom izvoru.
Obuka potrošača
Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.
Glavni autor Zach Conrad iz Ureda za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti istaknuo je da se hrana baca na nekoliko razina.
-Holistički pristup postat će sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije – zaključio je.