Angela: Merkel: Potrebno je podržati narod Ukrajine
27. Februar. 2014. u 12:30

U okviru zvanične posjete Velikoj Britaniji, njemačka kancelarka Angela Merkel se obratila poslanicima oba doma britanskog parlamenta i tom prilikom istakla neophodnost podrške ukrajinskom narodu kako bi u toj zemlji bila okončana krIza i opstala vladavina prava i demokracije, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju poslanicima i lordovima, Merkelova je govorila o prioritetima i važnostima Evropske unije, a nije otkrila jasan stav o britanskim prijedlozima reforme u EU koje zagovara premijer David Cameron, niti je izrazila protivljenje.

Ističući kako se EU mora mijenjati shodno globalnim tokovima i kako se mora voditi jedinstvena borba protiv radikalizama i mržnje, Merkel je kazala da je jedan od najvećih uspjeha EU-a, Evropa bez granica.

„Rođena je i jedinstvena valuta i jedinstveno tržište. Naš cilj mora biti da iz aktuelne krize izađemo mnogo jači. Samo boljom koordinacijom možemo spriječiti izbijanje novih kriza“, kazala je Merkel.

Naglasivši da je Velika Britanija važan saveznik u borbi za cilj da Evropa bude bolje mjesto za življenje, njemačka kancelarka je kazala da samo zajedničkim radom može da se dođe do potrebnih promjena.

Britanski premijer i lider Konzervativne partije Cameron je najavio da će 2017. godine, u slučaju pobjede na izborima naredne godine, organizirati referendum o pitanju ostanka u Evropskoj uniji. Britanija je članica EU još od 1973. godine. On je zagovarač temeljnih promjena sporazuma unutar EU-a, na šta neki evropski lideri, poput francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, ne gladaju sa odobravanjem.

Merkelova bi se tokom dana trebala sastati i sa britanskom kraljicom Elizabethom II, kao i sa Cameronom.