Aranžman MMF s BiH – Bevanda – Hil: Otkloniti prepreke za saradnju sa MMF-om – Špirić s Atoyanom o realizaciji stand-by aranžmana
4. Mart. 2014. u 12:23

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda je u razgovoru sa otpravnikom poslova ambasade SAD u BiH Nikolasom Hilom, izrazio nadu da će, pojačanim angažmanom svih zainteresovanih strana, prepreke za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom biti otklonjene.

Hil je, komentarišući boravak misije MMF-a u BiH, u okviru šestog pregleda po Stendbaj aranžmanu, izrazio zabrinutost zbog mogućnosti otkazivanja aranžmana.

Bevanda i Hil razgovarali su danas u Sarajevu o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. U svjetlu posljednjih događaja u BiH, sagovornici su se saglasili da je potrebno unaprijediti međusobnu saradnju i koordinaciju između policijskih tijela i agencija na svim nivoima.

 Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Nikola Špirić razgovarao je danas sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Rubenom Atoyanom. Na današnjem sastanku govorilo se o prevazilaženju problema u realizaciji pojedinih uvjeta iz dopunskog pisma namjere nakon šestog pregleda Misije MMF-a u okviru stand-by aranžmana. Ocijenjeno je da su se u javnosti pojavila različita tumačenja pojedinih odrednica iz pisma namjere nakon bilateralnih razgovora predstavnika Misije MMF-a i entitetskih vlada, te da je neophodno nastaviti razgovore kako bi se izbjegli mogući nesporazumi. Špirić je naglasio  da su već vidljivi rezultati preduzetih mjera u oblasti ubiranja indirektnih poreza, jer su, prema najnovijim podacima, u februaru ove godine neto prihodi veći za 70 miliona KM u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te da pokazatelji govore da će ovaj trend biti nastavljen nakon pojačane kontrole velikih poreznih obveznika i uplate dugovanja. Sagovornici su se složili da treba nastaviti razgovore da bi se došlo do prihvatljivih rješenja za sve i kako bi se planiranom dinamikom nastavio stand-by aranžman koji je do sada uspješno realiziran, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.