Utorak, August 12, 2014
Unsko-sanski kanton 8° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Ban Ki Mun traži specijalni sud o zločinima OVK
12. August. 2014.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Snažno zahtjevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine, naveo je Ban je u najnovijem izvještaju o situaciji na Kosovu koji će biti predstavljen Savjetu bezbjednosti UN 25. avgusta.

Generalni sekretar UN je ocijenio da je izvještaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima (SITF) za zločine OVK od 29. jula “od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja djela”.

On se takođe zahvalio Evropskoj uniji što je obezbjedila političke i finansijske resurse za okončanje ovog procesa.

U izvještaju za period od 16. aprila do 15. jula objavljenom na sajtu UN, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje Evropske unije, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ban je pozdravio formiranje nove vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem 29. aprila istakavši da je ona spremno pokazala privrženost nastavku dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU i punoj primjeni Briselskog sporazuma.

Kada je riječ o nastavku dijaloga, generalni sekretar UN je konstatovao da u periodu od sredine aprila do sredine jula, sastanci dvije strane na visokom nivou nisu održani zbog predizbornog i postizbornog procesa u Beogradu i Prištini i istakao da te sastanke treba nastaviti što je prije moguće.

“Ohrabrujem obje strane da što pre nastave sastanke. Puna i istinska primjena Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. godine, u skladu sa planom o implementaciji 22. maja 2013. godine, trebalo bi da obezbjedi kontekst za rješavanje drugih preostalih pitanja kroz kontinuirano angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredstvo EU”.

On je pozitivno ocijenio proces parlamentarnih izbora na Kosovu, naročito učešće kosovskih Srba na sjeveru Kosova i dodao da postizborni pregovori predstavljaju još jedan važan test političke zrelosti kosovskih institucija.

Okončanje tih pregovora, kako je naveo, veoma je značajno da bi novo rukovodstvo u Prištini moglo brzo da nastavi da se bavi ključnim izazovima, uključujući reformu izbornog sistema i politički dijalog sa Beogradom.

Ban je osudio nasilje u Јužnoj Mitrovici 22. juna i ukazao da je od suštinske važnosti da se izbjegavaju “jednostrane akcije i zapaljiva retorika” da bi se održala atmosfera koja vodi ka uspješnom nastavku dijaloga.

Taj incdinet pokazuje, upozorio je Ban, da je put ka pomirenju zajednica dug i naporan i da je “neophodno da sve strane prenesu na teren napredak koji su u Briselu postigli lideri”.

Ban je u izvještaju takođe pozdravio formiranje novih skupština opština i usvajanje statuta srpskih opština na sjeveru Kosova.

“Zajedno sa uspješno sprovedenim lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, ovaj pozitivan razvoj događaja predstavlja ključne korake ka uspsotavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu u budućnosti, kao što predviđa Sporazum od 19. aprila 2013.

Uz izvještaj generalnog sekretara UN objavljen je i izvještaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednost Ketrin Ešton o aktivnostima misije Euleks na Kosovu, a u okviru kojeg je u aneksu II priložen i izvještaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision