Banja Luka: Danas protesti ratnih veterana
28. Februar. 2014. u 1:53

 

Predstavnici Udruženja ratnih veterana najavili su da će danas u Banjoj Luci organizirati protest zbog lošeg materijalnog položaja, te potcrtali da taj skup nema nikakve veze s proslavom Dana nezavisnosti BiH.

Oni su tako odgovorili predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je rekao da je organiziranje protesta u Banjoj Luci 28. februara uoči Dana nezavisnosti BiH “uvredljivo i provokativno za istinske patriote i borce”.

Iz štaba nezadovoljnih demobiliziranih boraca RS-a saopćio je da obraćanje predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je rekao da borci nemaju razloga za nezadovoljstvo, smatraju “uvredljivom i nedoličnom funkciji koju obavlja”.

“Ukoliko predsjednik RS-a misli da ne postoje razlozi za socijalno nezadovoljstvo demobiliziranih boraca, zašto se uopće obraća građanima sa pozivom da se ne odazovu našem mirnom i dostojanstvenom izražavanju nezadovoljstva socijalnim statusom”, pitaju ga ovi bivši borci koji će se danas okupiti u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”.

Oni pitaju Dodika “čega bi bio Predsjednik, da RS nisu stvorili borci sa saborcima iz MUP-a RS i svojim srpskim narodom?”

Ratni veterani poručili su da neće odustati od najavljenog protesta i svojih zahtijeva za smjenjivanje rukovodstva Boračke organizacije RS (BORS).

Predstavnici Udruženja ratnih veterana jučer su novinarima u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, gdje danima štrajkuju glađu dvojica demobilisanih boraca, pokazali podatke o troškovima rukovodstva BORS-a, koji, kako su naveli, dokazuju rastrošnost rukovodstva te organizacije, na čijem je čelu Pantelija Ćurguz.

“Ćurguz je za nas tajkun, i nema predaje dok on ne ode s funkcije”, kazao je predsjednik Udruženja veterana RS Duško Vukotić.

Najavljeno je da će poslije protesta biti održan Plenum boraca koji će donijeti odluke o novom rukovodstvu BORS-a.

Ratni veterani tvrde da od kraja rata u BIH 1995. “zbog ratnih i poratnih profitera trpe nepravdu i poniženje” a ti su ih profiteri “zbog ličnog bogaćenja gurnuli na samo socijalno dno”.