Srijeda, Oktobar 11, 2017
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem
11. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: RTRS

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu Večernje novosti.

List navodi da djela koja se Oriću stvaljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom BiH.

Teoretski je moguće, kako se navodi, da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo da sudi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja.

U tekstu se napominje da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. godine protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

“Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni”, navodi list.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision