Ponedjeljak, August 4, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Izdvojeno, Vijesti
Bh. kompanijama koje izvoze u zemlje Zaljeva država ne želi izdati obični certifikat
4. August. 2014.

Kompanije koje iz Bosne i Hercegovine izvoze prehrambene proizvode na tržište Dubaija i Abu Dhabija već mjesecima se susreću s ogromnim problemima zbog spore i komplikovane bh. birokratije, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prije nekoliko mjeseci na policama jednog od najpoznatijih trgovačkih lanaca zemalja Zaljeva „Ibn Battuta Mall“ našli su se i proizvodi Vispaka, Oaze, Klasa Sarajevo, Akove, proizvodi Voćar Brčko, Hepok Mostar te nekoliko drugih bh. prehrambenih proizvoda.

Adis Hodžić, predstavnik firme Balkan Trading, posredstvom koje bh. proizvodi se i plasiraju na tržište zemalja Zaljeva, kaže da njihova kompanija već drugi put mora platiti novčanu kaznu po dolasku u Emirate, je im institucije Bosne i Hercegovine ne mogu izdati tzv „Health“ certifikat.

– Uz robu koja ide na tržište Dubaija i Abu Dhabija potrebno je, između ostalog, priložiti i „Health“ certifikat. To nije ništa drugo nego certifikat koji je garant da se roba koju smo ponudili tom tržištu, prodaje i na tržištu u BiH. Nažalost, niko u BiH taj certifikat nam ne može izdati – kaže Hodžić za Patriu.

– Naša kompanija na tržište Dubaija i Abu Dhabija šalje već drugi kontigent bh. proizvoda, uskoro ide i treći i svaki put moramo platiti kaznu zbog sporosti bh. birokratije – dodao je Hodžić.

On kaže da bh. institucije namaju ni jasan stav ko bi taj certifikat trebao i izdati. Agencija za sigurnost hrane BiH lopticu prebacuje na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok Ministarstvo tvrdi da je ovaj problem u nadležnosti Agencije, piše NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision