Utorak, Novembar 14, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
BH pošte: Prigodne markice s motivima iz Nacionalnog parka Una
14. Novembar. 2017.Izvor vijesti: rtvusk.ba

Javno poduzeće BH POŠTA Sarajevo u promet je pustilo dvije poštanske marke. Iz bloka Flora izdata je marka Bijeli i crni dud, a druga marka, u saradnji s Nacionalnim parkom “Una” je markica na temu rijeke Une i vodopada Štrbački buk.

Poštanska marka sa motivom Nacionalnog parka Una -Štrbački buk štampana je u 100.000 primjeraka. Cijena marke je 1,50 KM, a dizajn je uradio Abdulah Branković.

Još 1999.godine od strane Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma, prometa i ugostiteljstva ostvarena je saradnja sa BH Poštom. Motivi rijeke Une bili su i ostali jedan od zaštitnih i prepoznatljivih znakova USK-a, koji su zainteresirali BH poštu za promovisanje prirodnih ljepota ovog kraja.

Nakon donošenja zakona o Nacionalnom parku i uspostave zaštićenog područja od značaja za Federaciju te formiranjem JP NP “Una” ta saradnja je nastavljena i rezultirala izdavanjem markica na temu rijeke Une i Šrbačkog buka. Reakcije su više nego pozitivne iz razloga što promoviramo naše prirodne ljepote, našu najvrijedniju prirodnu znamenitost, a to je Štrbački buk i mi smo jako sretni i zadovoljni zato što poštanka markica može doprijeti u sve i jedan kutak na kugli zemaljskoj i na takav način svim ljudima pokazati prije svega prirodne ljepote Nacionalnog parka,USK-a i BiH u cjelini, kazao je Ante Marjanović, predsjednik Nadzornog odbora NP “Una”Bihać.

Za marke sa motivima iz BiH, bilo da se radi o prirodi, historiji ili ličnostima, vlada veliko interesovanje, ne samo filatelista, nego i korisnika BH Pošte.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision