Petak, August 1, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
BiH bez sankcija – Dok EU kažnjava Rusiju i Putina, bh. čelnici jačaju odnose sa Gazpromom
1. August. 2014.

Evropska unija usvojila je novi set strožijih sankcija protiv Rusije, a zbog obaranja civilnog aviona iz Malezije pri čemu je ubijeno skoro 300 ljudi. No, Bosna i Hercegovina, iako kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije usvojila ni ove, a ni ranije sankcije Moskvi i njenim funkcionerima koji pomažu ukrajinskim separatistima, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Štaviše, samo nekoliko dana nakon što je Brisel izglasao sankcije zbog nezapamećnog zločina i obaranja civilnog aviona, najviši bh. zvaničnici su u Sarajevu primili predstavnike najveće ruske državne kompanije “Gazprom”.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako je ranije saopćeno, nije moglo postići saglasnost o uvođenju sankcija Rusiji, iako EU to traži, a BiH ima obavezu prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uskladiti vanjsku politiku sa evropskom.

Kada je riječ o novim snažnijim sankcijama koje uključuju zabrane putovanja, zamrzavanje finansijskih sredstava, trgovinske sankcije i onemogućavanje protoka ruskom kapitalu što bi moglo posebno pogoditi ruske državne banke i kompanije, BiH ponovo nema isti stav kao Evropska unija.

Kako je saopćeno nakon jučerašnjih sastanaka sa “Gazpromom” su bili članovi Predsjedništva BiH i čelnici Vijeća ministara BiH, a sastanak je u medijima ocijenjen kao jačanje saradnje između ove kompanije i BiH.

Diplomatski izvor Patrie ističe kako ovakva situacija može biti protumačena negativno po BiH u zapadnim, posebno u američkim diplomatskim krugovima.

“U trenucima kada su Putin i Rusija sve više izolovani zbog podrške podjeli Ukrajine i separatistima te zbog odgovornosti za civilne žrtve, nije dobro da BiH bude neodlučna. Razumijemo specifičnost unutrašnjeg uređenja države, ali i to nam govori da trebamo dobro razmisliti i vidjeti može li ovakva BiH i postati članica EU, pa i NATO-a” – rekao je za Patriu strani diplomata pod uvjetom anonimnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision