BiH: Građani i danas na ulicama – Građani Tuzle predložili Edina Osmanbegovića za mandatara
23. Februar. 2014. u 12:29

Građani BiH 17. dan zaredom okupiće se u više gradova kako bi iskazali nezadovoljstvo socijalno – ekonomskom situacijom.  Mirni protesti u Sarajevu najavljeni su ispred zgrade Predsjedništva BiH. Na jučerašnjim demonstracijama u Sarajevu, kod zgrade Predsjedništva BiH, okupilo se oko 200 građana koji su određeno vrijeme držali pod blokadom dvije centralne gradske ulice. Današnje demonstracije održavaju se dan uoči zakazane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi, kako se očekuje, bez odlaganja trebalo da budu usvojeni zahtjevi Plenuma, koje je u petak, 21. februara, usvojio Kolegij kantonalne skupštine. Kolegij je prihvatio sva četiri zahtjeva Plenuma – uspostavljanje ekspertske vlade, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije i uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima od 7. februara. Demonstracije su juče održane i u Mostaru i Zenici.

Plenum građana Tuzlanskog kantona večeras je predložio Dr. Edina Osmanbegovića za manadatara buduće vlade eksperata Tuzlanskog kantona. Ovo je prvi prijedlog za mandatara koji je Plenum uputio kantonalnoj Skupštini. Edin Osmanbegović je profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

Više od 500 građana Zenice i u subotu se okupilo na protestima na Trgu Alije Izetbegovića. Nakon okupljanja nezadovoljni građani su krenuli u mirnu šetnju kroz centar grada, do zgrada Općine Zenica i Vlade Zeničko dobojskog kantona (ZDK). Protestnom okupljanju pridružio se i veći broj radnika s porodicama. Predstavnici Plenuma građana Zenice već ranije su članovima Kolegija Skupštine ZDK-a dostavili svoje zahtjeve, a sa posljednjeg sastanka uputili su kantonalnoj Vladi zahtjev za hitnu isplatu budžetskih sredstava namijenjenih za pojedine socijalne grupe, među kojima su civilne žrtave rata, demobilirani boraci i invalidi, kojima se duguju naknade još od prije tri godine. U Plenumu građana Zenice puno očekuju od naredne sjednice Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, koja će biti održana u utorak 25. februara.