Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
BiH i Mađarska potpisale sporazum o saradnji u poljoprivredi
29. Juli. 2014.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ministar poljoprivrede Republike Mađarske Šandor Fazekaš potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između BiH i Mađarske, kojim su definirani različiti modaliteti unapređenja međusobne saradnje u primarnoj i prerađivačkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Izrazivši zahvalnost Vladi, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama i narodu Mađarske na upućenoj pomoći, ministar Tučić upoznao je sagovornika o razmjerama štete koju su poljoprivrednom sektoru u BiH nanijele katastrofalne poplave u maju , te ga informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu njihovog saniranja i realizacije kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih mjera u tom kontekstu.

Pored toga, ministar Tučić upoznao je ministra Fazekaša i o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu ispunjavanja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na tržište Evropske unije, kao i o otvorenom pitanju tehničke adaptacije Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji BiH ima zaključen sa Evropskom unijom, nakon ulaska Republike Hrvatske u njeno članstvo.

Sagovrnici su dosadašnju saradnju dviju zemalja u oblasti poljoprivrede ocijenili dobrom, ali i istaknuli da navedeni sporazum predstavlja dobru osnovu za njeno dodatno unapređenje u različitim oblastima.

Na konferenciji za štampu, ministar Tučić je najavio skoro potpisivanje i sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Mađarske i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision