Subota, August 2, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Izdvojeno, Vijesti
BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i stvaranje radnih mjesta
2. August. 2014.

Izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini naći će se pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon završetka kolektivnih godišnjih odmora, na sjednici početkom septembra.

Prije toga, 26. augusta o njemu će se očitovati Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i nadležne komisije u oblasti ekonomskih poslova.

Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH s jasnim i preciznim odredbama stvorit će se veća pravna sigurnost, unaprijediti i pojednostaviti proces priliva direktnih stranih ulaganja kao i poboljšati poslovno okruženje i investicijska klima.

Naglašeno je da bi izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u skladu sa novim, modernim rješenjima pomogle u otklanjanju barijera u poslovanju u javnog i privatnog sektora.

“Ovim bi se poslala jasna poruka investitorima da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i za zadržavanje i proširenje postojećih investicija u zemlji, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi. Također, Bosna i Hercegovina bi imala Zakon o politici direktnih stranih ulaganja s izmjenama i dopunama odredbi koje uređuju ključne oblasti ažuriranim u skladu s najboljim praksama koji bi doprinio boljem imidžu države i jačanju konkurentnosti”, stav je Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveden u obrazloženju razloga za donošenje izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH je, inače, na sjednici 25. juna utvrdilo tekst izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH i uputilo ga 17. jula na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH po redovnoj proceduri.

Inače, Vijeće ministara BiH je na 57. sjednici održanoj 17. jula 2013. godine razmotrilo i usvojilo Informaciju u vezi sa realizacijom aktivnosti u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti i trgovinske logistike u Bosni i Hercegovini. O čemu je obavijestilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa radi njegove provedbe.

U sklopu informacije usvojen je i izvještaj o procjeni uticaja regulative na Zakon o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini s opcijom 2 općeg cilja – izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.

Dopunjen je član kojim je propisano da ukoliko ovim zakonom nije drugačije predviđeno “strani ulagač ima pravo da investira, reinvestira dobit iz takvih ulaganja u bilo koji i sve sektore privrede Bosne i Hercegovine i to u istom obliku i pod istim uvjetima definisanim za rezidente BiH i važećim zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distriktu BiH”.

U Zakonu ostaje odredba prema kojoj bez obzira na na politiku slobodnih direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, strani ulog u osnovnom kapitalu nekog poslovnog subjekta koji se bavi proizvodnjom i prodajom oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu te medijskim poslovima neće preći 49 posto od glavnice u njemu.

U slučaju ulaganja u sektore koji podliježu restrikcijama, propisuje se da strani ulagači moraju dobiti prethodno odobrenje od nadležnog organa u odgovarajućem entitetu.

“Vlada entiteta može donijeti odluku, ukoliko ocijeni opravdanim, da ulog stranog lica kod određenih privrednih društava ne podliježu restrikciji, a sve u skladu s propisima kojim su regulisane ove oblasti”, navedeno je u dopunjenom stavu člana 4. Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Dopunjena je i odredba kojom je naznačeno da Bosna i Hercegovina, entiteti i Brčko distrikt BiH “neće vršiti diskriminaciju stranih ulagača u bilo kom obliku, uključujući, ali ne i ograničavajući se na njihovo državljanstvo, sjedište, odnosno boravište, religiju ili državu porijekla investicija”.

Direktno strano ulaganje će biti izuzeto od plaćanja carina i carinskih obaveza, ukoliko drugačije nije predviđeno odredbama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision