Petak, Februar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije!
17. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Nakon dvosatnog skupa u Vijećnici gdje se održalo savjetovanje o podnošenju revizije presude Međunarodno suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije održana je press-konferencija na kojoj su se novinarima obratili član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode te Rasim Muratović iz Insituta za istraživanje genocida.

Izetbegović je potvrdio da je na savjetovanju jednoglasno donesena odluka da se krene u reviziju presude. Tokom savjetovanja pored osam govornika, obratilo i više od 20 emintnih učesnika skupa.

Izetbegović se obratio sudionicima savjetovanja o mogućoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, koji su danas u sarajevskoj Vijećnici organizirali Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. On je kazao da cilj današnjeg sastanka nije bilo donošenje odluke o podnošenju aplikacije za reviziju presude Međunarodnog suda pravde BiH od 26. februara 2007. godine.

Bit će krize, ali ne onakve kakvom nam se prijeti

– Cilj današnjeg okupljanja je upoznati vas sa bitnim elementima aplikacije za reviziju, i dobiti vašu iskrenu podršku za njeno podnošenje. Predsjedništvo BiH je, svojom odlukom od 4. oktobra 2002. godine, imenovalo profesora Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije – kazao je Izetbegović.

On je naveo da je odluka Predsjedništva donesena legalno, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Poslovnikom o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Ta odluka Predsjedništva nikada nije stavljena van snage, niti je na bilo koji način izmjenjena od dana kada je donesena. Tom odlukom Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je profesoru Softiću generalnu punomoć da zastupa Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde i da preduzima sve pravne radnje koje su propisane i predviđene Statutom i Pravilima Međunarodnog suda pravde u Hagu – istakao je član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je daodao da je jedna od tih pravnih radnji jeste i podnošenje aplikacije za reviziju presude od 26. februara 2007. godine.

– Dakle, profesor Softić je ovlašten odlukom Predsjedništva iz 2002. godine da podnese zahtjev za reviziju. Nije potrebna nikakva nova odluka ili novo imenovanje Predsjedništva BiH. Odluka Predsjedništva iz 2002. godine u sebi sadrži potrebni mandat i ovlaštenje. To je neupitno! Moj odgovor onima koji tvrde da se ovdje radi o nekakvom vaninstitucionalnom djelovanju, o izlaženju iz okvira Ustava BiH, o jednostranom donošenju odluka je slijedeći: To nije tačno!

BiH mora biti država vladavine prava

Ukoliko neko tvrdi da profesor Softić nema legitimaciju odnosno da nema ovlaštenje da u ime Bosne i Hercegovine podnese zahtjev za reviziju, onda taj neko to mora to da dokaže pravnim argumentima. A tih pravnih argumenata jednostavno nema. Mi moramo biti legalisti. Bosna i Hercegovina mora biti država vladavine prava. Donesene odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju se poštovati i po njima se mora postupati – sviđale se te odluke nekima ili ne. Tako je i sa ovom odlukom Predsjedništva iz 2002. godine kojom je profesor Softić imenovan za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ta odluka Predsjedništva ima da se poštuje i po njoj ima da se postupa. Dakle, postupajući po ovlaštenju koje mu je Predsjedništvo BiH dalo 2002. godine, profesor Softić je uložio višegodišnje napore u prikupljanje novih elemenata i činjenica i skoro godinu dana intenzivnog rada podržanog od domaćeg ekspertnog tima koji je okupio, te najuglednijih međunarodnih pravnih stručnjaka – naveo je Izetbegović.

On je dalje kazao da su aplikaciju Bosne i Hercegovine za reviziju presude sačinili su vrhunski međunarodni pravni stručnjaci.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision