Četvrtak, Juli 10, 2014
Unsko-sanski kanton 8° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Izdvojeno, Vijesti
BiH za sistem zaštite od poplava treba 358 miliona KM!
10. Juli. 2014.

Bosna i Hercegovina mora uložiti više od 350 miliona maraka u projekte zaštite od poplava, navodi se u dokumentu eksperata domaćih vlasti, Evropske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda o procjeni šteta od majske katastrofe u Bosni i Hercegovini, javlja novinska agencija Patria (NAP).

Naime, prema okončanim istraživanjima, navedeni su podaci o štetama, ali i finansijskim potrebama za oporavkom i rekonstrukcijom u BiH. Ukupne štete i gubici nastali zbog poplava iznose 3,9 milijardi maraka, ali procjenjene potrebe za oporavkom i rekonstrukcijom su oko 3,5 milijardi KM.

Među najvećim stavkama koje predlažu evropski eksperti, a na koje BiH u narednom periodu treba trošiti i međunarodnu pomoć i domaća sredstva jeste sistem zaštite od poplava. Za njega će, kako je navedeno, biti potrebno 358.800.000 KM. U ovom dokumentu nije precizirano o kakvim projektima se radi, ali je nakon poplava koje su u maju nanijele ogromne štete i izazvale smrt najmanje 25 oosoba, jasno da država treba efikasan sistem zaštite.

Osim toga, za rekonstrukciju transportne infrastrukture uništene i oštećene u poplavama bit će, prema tim procjenama, potrebno još 691 miliona maraka.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision