Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Bihaćka bolnica nema anestetika, situacija privremeno riješena
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: mojUSK

Kantonalna bolnica u Bihaću od kraja prošle godine nema dovoljno anestetika, pa sve operacije koje nisu imale oznaku hitnosti, nisu ni obavljane. Uzrok je blokada koju prave dobavljači, prema kojem je posljednjih godina napravljen dug od skoro tri miliona maraka.

U četvrtak  postignutim dogovorom, na osnovu kojeg će biti isplaćeno 300 hiljada maraka dobavljaču anestetika, bit će omogućeno da od ponedjeljka budu obavljane i operacije koje nisu hitne. Međutim, ovaj problem je daleko od riješenog.

«Sama činjenica da smo mi pomenutom dobavljaču dužni skoro tri miliona maraka – govori koliko jeste fleksibilan. Mi smo u novembru prošle godine pretpostavljali da će biti ovakav problem, sa njim smo razgovarali i on je tražio da mu se određena sredstva doznače», ističe Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan ljubijankić.

Odavno je jasno da je bihaćka bolnica u velikim dugovima – od oko 13 miliona maraka. Situacija sa anesteticima trenutno je riješena, novac će bolnici pozajmiti Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a.

«Pozajmica je oko 300.000 KM. To je kap u moru za one probleme koje Kantonalna bolnica ima i zbog toga smo već u proceduri rješavanja kreditnog zaduženja», kaže Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Kantonalna bolnica prima skoro svakodnevne tužbe zbog neisplaćivanja računa dobavljačima i generalno – sve je lošija situacija u najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u Krajini. Treba samo reći da ni nakon skoro četiri godine poslije požara ova zdravstvena ustanova nema renovirane operacijske sale. Kantonalni premijer tvrdi da za ovakav problem nema sluha ni na višim nivoima vlasti u Federaciji.

«Mi smo za 2017. u budžetu FBiH imali planiranih, odnosno obećanih milion maraka za Kantonalnu bolnicu. Kasnije je, uslijed različitih lobija – Mostar i ostali kantoni, to svedeno na nekih 750.000. Mi ni do dan-danas nismo ta sredstva dobili. Ja sam pozvan 30. januara kod premijera Federacije i iznijet ću svoje negodovanje», najavljuje SDA-ov Husein Rošić, premijer USK-a.

Da je politika upetljana i gdje treba i gdje ne bi trebala, govori činjenica da na sastanku, koji je doista nosio oznaku hitnosti, nije bilo ministra zdravstva USK-a, koji se proteklih dana nije ni oglašavao povodom problema nedostatka anestetika u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision