Srijeda, Januar 10, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Bihaćki ljekari ne vrše operacije jer nemaju anestetika, pacijenti prepušteni sudbini
10. Januar. 2018.Izvor vijesti: klix.ba
“Trenutno se vrše samo hitne operacije, dok su sve druge na čekanju zbog nedostatka anestetika”, kazala je Amelda Šehić, glasnogovornica bolnice, dodajući da u ovom momentu ne može davati više informacija.

Ona nije otkrila od kojeg datuma se operacije ne vrše, kao ni do kada bi trebalo potrajati ovo vanredno stanje.

Prošle sedmice Uprava bolnice je obavijestila javnost da je suočena i s problemom nedostatka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena, što znatno otežava rad medicinskom osoblju ovog odjela. U nadi da će javnost prepoznati značaj nabavke transportnog inkubatora, organizirana je i humanitarna akcija. Uplatom sredstava na račun Udruženja Podružnica ginekologa i perinatologa USK, građani mogu donirati sredstva te na taj način omogućiti nabavku transportnog inkubatora.

Prema riječima Amelde Šehić, u međuvremenu su prikupljena sredstva za nabavku inkubatora, no akcija i dalje traje budući da je uz inkubator potrebna i brojna dodatna oprema.

Također, prije 20-ak dana onkološki pacijenti kantonalne bolnice u Bihaću bili su uskraćeni za usluge, nakon što je jedini onkolog na odjelu otišao na godišnji odmor, a nije na vrijeme pronađena njegova zamjena. Ipak, problem je riješen nakon što je doveden onkolog s UKC Tuzla.

Podsjećamo, poslovanje kantonalne bolnice u Bihaću već duži niz godina se odvija u otežanim uslovima zbog dugova koji iznose blizu 14 miliona KM, od čega 7 miliona prema dobavljačima, što za posljedicu ima otežanu isporuku lijekova, potrošnog materijala i usluga.

U cilju stvaranja uslova za izlazak iz teške finansijske situacije, Upravni odbor bolnice predložio je dugoročno kreditno zaduženje na iznos od 13 miliona KM, s rokom otplate kredita od 12 godina i procijenjenom kamatnom stopom do 6,5 posto, koji je odobrila Skupština USK krajem novembra prošle godine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision