Srijeda, August 6, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK, Vijesti
BIHAĆ: Voda poplavila kuće, uništila ceste i potporne zidove, gromovi “spržili” kućanske aparate
6. August. 2014.

Bihaćku općinu pogodilo je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom koja je začepila odvode oborinskih i fekalnih voda i pouzrokovala velike poplave koje su nanijele materijalne štete na infrastrukturi. Najveće štete su pričinjene u mjesnim zajednicama Izačić, Kamenica, Veliki Lug, Malo i Veliko Založje.

I područje Čavkića obišli su tom prilikom savjetnik općinskoga načelnika Smail Toromanović i direktor Zavoda za prostorno uređenje Fuad Mujagić kako bi se uvjerili u posljedice koje je nevrijeme pričinilo.

Poplavljene kuće

Prema zvaničnim informacijama Službe Civilne zaštite općine Bihać, pod vodom se našlo osam kuća u Velikom Lugu, sedam u Malom Lugu i dvije u Velikom Založju. Ekipe službe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice zajedno s radnicima Komrada i Vodovoda djelomično su otklonili probleme, kaže Smail Toromanović, savjetnik općinskog načelnika prilikom obilaska MZ Čavkići.

– Mi smo odmah izdali naredbu našim organima, komisiji Civilne zaštite da popiše sve nastale štete u svim mjesnim zajednicama na području općine Bihać budući da je to uvjet za prijavljivanje šteta kako bi eventualno u narednih nekoliko dana imali stvarno stanje pričinjenih materijalnih i nematerijalnih šteta. Izašli smo na mjesta nepogoda kako bi smo vidjeli šta je najprioritetnije uraditi od sanacije makadamskih cesta preko izgradnje sistema oboriniskih voda do rješavanja problema fekalnih voda, kaže Toromanović.

Očekuju pomoć Općinske uprave

Edvin Skalić, predsjednik Savjeta MZ Čavkići nada se kako će mještani ovoga područja imati podršku Općine Bihać jer su im predstavnici općinske vlasti obećali uskoro sanirati nastale štete. Žiteljima Čavkića su obećali kako će uskoro postaviti odvodne cijevi za oborinske i fekalne vode na prostoru Mujadžića, Midžića gdje su i nastale najveće štete.

Toromanović je naglasio kako se mora raditi na siszemskom i institucionalnom rješavanju problema odvodnje oborinskih i fekalnih voda na prostoru bihaćke općine.

Jasmin Midžić, mještanin Čavkića kaže kako je stanje katastrofalno. – Kako ja pamtim, u posljednjih četrdeset godina ovakva voda nije naišla ovim prostorima. Poplavila mi je bratovu kuću. Kanali su začepljeni. Od rata niko nam nije došao da nas posjeti i vidi kakvo je stanje. U katastrofalnom stanju su i elektro stubovi. Sve je to katastrofa, kaže Jasmin Midžić.

Gromovi spržili kućanske aparate

Usljed elementarnih nepogoda koje su pratili i udari groma građanima bihaćkog naselja Nova Četvrt, među kojima i Zemki Mustafić, stradali su električni kućanski aparati.

– Kad je pukao grom stradao nam je CD, uništen internet, pregorio ruter. Kod sina mi je uništena tv-plazma, tri televizora.

Sve me to dalo na trošak. 140 maraka je LCD dok se popravi, šezdeset ruter, plazma stočetrdeset maraka da se popravi. Veliki trošak, kaže Zemka. Zemka se nada da će ukoliko šteta bude nadoknađena drugima, biti i njoj iako je zvanično nije nikom prijavila.

Na sastanku sa svim direktorima javnih ustanova i poduzeća, te predstavnicima mjesnih zajednica koje su pretrpjele određene štete nastojala su se pronaći najbolja rješenja nastalih problema i prevenirati buduće eventualne posljedice elementarnih nepogoda.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision