Bivši šef FBI-ja Mueller istražuje povezanost Trumpa i Rusije
18. Maj. 2017. u 3:21

Američko ministarstvo pravosuđa imenovalo je bivšeg direktora FBI-ja Roberta Muellera posebnim tužiteljem u istrazi o mogućoj povezanosti Rusije i tima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Do imenovanja je došlo nakon sve glasnijih zahtjeva, među kojima i onih članova Kongresa, za neovisnom istragom navodnih ruskih napora da utječu na ishod američkih predsjedničkih izbora u korist Trumpa a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Američki predsjednik je suočen s brojnim krizama nakon što je prošlog tjedna otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je istraživao moguću kooordinaciju između članova njegovog tima u kampanji i ruske vlade. Dan nakon što je smijenio svog savjetnika Michaela Flynna, koji je propustio spomenuti kontakte s jednim ruskim diplomatom, Trump je navodno tražio od Comeya da zaključi istragu o Flynnu, objavio je u utorak The New York Times.

Smjena Comeya zaprepastila je Washington i izazvala sumnje među demokratima da Bijela kuća pokušava osujetiti istragu FBI-a o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore te su neki demokrati Trumpov potez usporedili s “pokoljem subotnje večeri” iz 1973. kada je tadašnji predsjednik Richard Nixon smijenio posebnog nezavisnog tužitelja koji je istraživao aferu Watergate.