Petak, Februar 10, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Bosanska Krupa, Cazin i Bužim formiraju zajednički centar za održivo upravljanje otpadom
10. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Načelnici opština Bosanska Krupa, Cazin i Bužim, te direktori javnih komunalnih preduzeća iz ovih opština potpisali su sporazum o uspostavljaju zajedničkog centra ili preduzeća za održivo upravljanje otpadom. U sklopu je to međuopćinskog projekta podržanog od strane Švicarske agencije za razvoj (SDC) i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP).

Prva faza projekta koja se završava polovinom ovog mjeseca podrazumijeva izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage, te potpisivanje sporazuma koji znači uspostavu i funkcionisanje zajedničkog centra. U prvoj fazi centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

– Već postojeća deponija služi sve tri općine i nju ćemo u skladu sa našim današnjim sporazumom profesionalizirati i dovesti u funkciju reciklažnog dvorišta. Vidjeli smo prezentaciju završenih aktivnosti u pripremnoj fazi samog projekta. Danas smo potpisali sporazum kojim je predviđeno formiranje zajedničkog centra gdje bi naša komunalna preduzeća bili osnivači. U narednim fazama slijede saglasnosti na sporazume, osnivačke akte, te iznalaženje donatorskih i naših sredstava za finalizaciju projekta – ističe načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu, dakle bit će u mogućnosti izdvajati i iskorištavati, odnosno unovčavati otpad, a samo onaj potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

– Sve ovo do sada radili smo po uzoru na zemlje koje su nama bliske a koje su napravile nekoliko koraka ispred nas, npr. Republika Slovenija koja ima svoj plan razvijanja ali i obaveze prema Evropskoj uniji. Uzeli smo općine ili gradove koji se veličinom podudaraju s našim kapacitetima – kaže direktor JKP „Čistoća” iz Cazina Sedin Šišić.

Godišnja količina otpada u Cazinu je 15.978,76 m³, u Bosanskoj Krupi 7.204,20 m³, a u Bužimu 3.571,44 m³. Dovoljan je to razlog da ove tri općine krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

– Želim naglasiti da mi nismo nikakva konkurencija regionalnoj deponiji o kojoj se govori, mi jednostavno ne možemo čekati da se ta priča završi, a ovo što radimo svakako je kompatibilno onome što će se dešavati ako nekad i bude ta deponija na području USK – objašnjava načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Prva faza projekta „Održivo upravljanje otpadom“ koja se završava potpisivanjem sporazuma o formiranju zajedničkog centra vrijedna je 159.600 KM. Finansirana je od strane SDC-a i UNDP-a (78.450 KM) i općina: Bosanka Krupa (34.377 KM), Cazin (34.377 KM) i Bužim (9.696 KM).

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision