Utorak, August 12, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Brašno, kruh, meso, voće i povrće uskoro možda poskupljuju
12. August. 2014.

Vremenske nepogode, koje su posljednjih nekoliko mjeseci više puta zahvatile veći dio naše zemlje, mogle bi u narednom periodu prouzrokovati da prinos voća, povrća i žitarica u BiH bude znatno smanjen što će direktno utjecati i na cijene tih proizvoda. U narednom periodu, prema riječima stručnjaka, može se očekivati rast cijena, ali ne dramatičan.

Građane BiH, prema riječima stručnjaka, očekuje gladna godina , jer su vremenske nepogode gotovo u potpunosti uništile mnoge poljoprivredne kulture, a ono što je ostalo, značajno je smanjenog i lošeg kvaliteta. Zasadi žitarica su bespovratno izgubljeni, prinosi voća i povrća gotovo prepolovljeni, a stočni fond uništen, te se očekuje povećanje cijena, poručuju stručnjaci. Osnovne životne namirnice, meso voće i povrće, prema najavama, bit će znatno skuplje.

Osim mogućih poskupljenja mesa, voća i povrća, postoji bojazan da će zbog poplava poskupjeti i brašno. Jedino rješenje za sada, tvrde stručnjaci, vide u uvozu pšenice koji bi sačuvao i ono malo proizvodnje koja je ostala.

Najteže pojedinim poljoprivrednicima pada to što se, kako kažu, dok su korak od bankrota, nadležni bave kalkulacijama, a o nadoknadi štete se ne izjašnjavaju. Zato, kako tvrde, građani treba da budu spremni na poskupljenja, i prehrambenih proizvoda i stočne hrane, i to već u narednom mjesecu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision