Brusnice su pune vitamina C, A i E, kao i minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa.
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.
Sprečavaju infekcije urinarnog trakta
Konzumacijom brusnice unosimo u organizam veliku dozu proantocijanidina, koji su antioksidansi koji sprečavaju da se bakterije koje izazivaju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.
Korisni su za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2
Brusnice imaju niži glikemijski indeks, zbog toga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa je zbog toga manja reakcija na insulin.
Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni
Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomaže u prevenciji bolesti desni.
Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije
Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da dnevna konzumacija šake brusnice značajno utiče na poboljšanje pamćenja ispitanika kada su u pitanju svakodnevni događaji (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi do mozak (perfuzija mozga).
Brusnica se može konzumirati u sušenom obliku, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.
Čaj se priprema tako što se jedna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno do 15 minuta, a zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno.
Kada je sok u pitanju, dvije čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno su dovoljne za prevenciju.
Brusnica se ne preporučuje osobama koje uzimaju ljekove protiv zgrušavanja.