Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Budžet Unsko-sanskog kantona uskraćen za značajne prihode zbog neplaćanja boravišne takse za turiste
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: nezavisne.com

Budžet Unsko-sanskog kantona uskraćen je za značajne prihode zbog neplaćanja boravišne takse za turiste, iako je to zakonska obaveza ovdašnjih hotelijera i vlasnika ugostiteljskih objekata, potvrđeno je u Turističkoj zajednici USK.

Prema riječima direktorice ove ustanove, Jasmine Šuško, zakonom je propisana visina boravišne takse od dvije marke po jednom turisti, a protekle godine na ovaj način inkasirano je svega 40.000 maraka.

“Ono što je evidentno jeste da vlasnici ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta ne prijavljuju svoje goste, iako ih na to obavezuje zakon. Zbog toga smo lišeni tačnih brojki koliko uopšte turista boravi u posjeti Unsko-sanskom kantonu”, kaže Šuško.

Ona je dodala kako je, zbog neplaćanja boravišne takse, Turistička zajednica USK tužila pet najvećih hotelijera u USK.

Prema njenim riječima, rezultat ovakvog stanja je neaktivnost nadležnih inspekcijskih organa i izostanak sankcija.

“Imamo vlasnike hotelskih smještaja u Unsko-sanskom kantonu koji istovremeno posjeduju takve objekte i na području Sarajevskog kantona. Tamo uredno plaćaju boravišnu taksu zbog toga što su kazne rigorozne, a mi smo lišeni značajnih sredstava koja bi se ponovo mogla uložiti u razvoj turizma”, istakla je Šuško.

Prema riječima ministra privrede u Vladi USK Samira Sedića, zakonski propisi kojima se reguliše oblast turizma u ovom kantonu su nedovoljno uređeni i nedorečeni.

“U proceduri je usvajanje novog Zakona o turizmu USK kojim planiramo riješiti brojne probleme u ovoj oblasti. Ovaj zakon omogućuje lokalnim zajednicama da formiraju vlastite turističke zajednice, što do sada nije bio slučaj”, istakao je Sedić.

Inače, broj turista koji posjećuju ovaj kanton je u porastu, pa je u protekloj godini samo na području Nacionalnog parka “Una” evidentirano 85.000 posjetilaca sa plaćenim kartama.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision