Burek je jedno od omiljenih jela na Balkanu, a ako želite da izbjegnete dugotrajnu pripremu i upotrebu rerne, ova varijanta biće baš po vašem ukusu.
Sastojci:
- 1 omot kora za pite
- 500 g mljevenog mesa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk
- so, biber
- jedno belance
- ulje za prženje
Priprema:
Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, pa kad omekša dodati mljeveno meso. Propržiti, pa sve posoliti i pobiberiti. Ostavite da se prohladi. Kore raširiti i prerezati tako da se dobiju dva pravougaonika, pa svaki prerezati po dijagonali tako da se dobiju po dva trouglasta komada testa.
Na donju, širu stranicu trougla tijesta staviti kašiku fila, preklopiti krajeve i zarolati tako da se dobije oblik cigare. Krajeve umočiti u bjelance i lagano slijepiti. I tako dok ne potrošite sve trouglove tijesta i fila.
Pržiti u zagrijanom dubokom ulju, 1-2 minuta dok lagano ne porumeni. Izvaditi iz ulja, ocijediti na papirnom ubrusu i poslužiti toplo.