Čelni ljudi bh. sigurnosti Radončić, Zubac, Lukač…pod prijavama, građani ugroženi!
21. Februar. 2014. u 1:54

Destabilizacija Bosne i Hercegovine, nakon planiranih nemira koji su počeli prije dvije sedmice, otkrila je duboku ranjivost sigurnosnog aparata, kompromitiranost njegovih čelnika te njegovu nemogućnost da građanima osiguraju mir i sigurnost, navodi se u analizi koja je dostavljena međunarodnoj zajednici, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih izvora.

Centar za sigurnosne studije (CSS) je, kako je to NAP javio, još prije 15 mjeseci upozoravao bh. vlasti na propuste u cijelokupnom sistemu, ali su posljednji događaji pokazali i da kadrovi koji rukovode agencijama za provođenje zakona i nadležnim ministarstvima nemaju kredibilitet da odgovore u kriznim situacijama.

Sistem je prekompliciran, nema koordinacije, a kada se tome doprinese činjenica da nema adekvatnog personalnog rukovodstva, onda se može dogoditi da grupa od nekoliko desetina huligana zapali zgradu državnog Predsjedništva i nekoliko kantonalnih vlada!

Naime, pojedini krugovi unutar međunarodne zajednice, ali i unutar bh. političkih struktura upozoravaju da su svi policijski čelnici uključujući i one najviše Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Dragana Lukača, čelnika Federalne uprave policije (FUP), pa i njihovi politički šefovi poput ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, opterećeni aktivnim krivičnim prijavama.

“Nema visokog policijskog službenika da protiv njega nije podnesena krivična prijava. Oni jedni druge prijavljuju i takva pozicija šteti djelovanju sigurnosnog aparata”, upozorava za NAP jedan anonimni diplomatski izvor.

Kako saznajemo, ove činjenice, posebno zabrinjavaju i to je izneseno u analizi koja je dostavljena relevantnim faktorima, jer BiH kao složena politička struktura mora počivati na čvrstom unutrašnjem sigurnosnom aparatu i beskompromisnim pojedincima koji se drže zakona i nisu ni na koji način kompromitirani ili ucijenjeni krivičnim prijavama.

Direktor CSS-a Denis Hadžović u izjavi za NAP kaže kako bh. sigurnosti svakako ne pomaže činjenica da je većina dužnosnika i političkih i policijskih opterećena krivičnim prijavama.

“Svakako ne pomaže kada su personalno usmjereni jedni protiv drugih. A, ni sistemski sve nije postavljeno kako treba pa onda svaki ima diskreciono pravo da može ili ne mora podržati ili pružiti podršku drugome. Onda se to svodi na personalna ili politička rješenja, jer nema institucionalne stabilnosti i ne zna se ko kome odgovara”, kaže Hadžović.