Banane su mnogima omiljeno voće, a poznate su po svom slatkom ukusu i bogatom nutritivnom sastavu.
Međutim, mnogi koji ih vole često su u nedoumici zbog neuglednih bijelih niti koje se pojavljuju kada se oguli banana. To su snopovi floema, koji igraju važnu ulogu u rastu i razvoju banane.
Ovi tanki, vlaknasti snopovi protežu se cijelom dužinom ploda banane, od stabljike do vrha, i omogućavaju protok šećera, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija od listova do ploda tokom rasta. Ovo osigurava da banana dobije sve neophodne supstance za pravilan razvoj i sazrijevanje.
Prema mišljenju dr Nikolasa D. Gilita, potpredsjednika u “Dole Nutrition Institute”, snopovi floema vjerovatno imaju drugačiji nutritivni sastav od ostatka jestivog dijela banana, prenosi Net.hr.
“Oni imaju specifičnu funkciju, očekuje se da imaju drugačiji profil jedinjenja od obične jestive pulpe banana”, objasnio je on za “Huff Post”.
Da li su snopovi floema jestivi?
Dobra vijest za one koji se pitaju da li su ove vlaknaste niti bezbjedne za jelo je da su snopovi floema potpuno jestivi.
“Kao dio banane, naravno da su bezbjedne za jelo. Pitanje je samo da li su ukusni”, kazao je Gilit.
Iako mnogi ljudi instinktivno uklanjaju ove niti kada jedu bananu, nema dokaza da su one štetne po zdravlje. Štaviše, snopovi floema mogu pružiti i dodatne nutritivne prednosti.
Iako specifična hranljiva vrijednost snopova floema nije detaljno istražena, stručnjaci vjeruju da oni sadrže više vlakana i strukturnih komponenti u poređenju sa mesom banane.
“One vjerovatno sadrže više različitih vrsta vlakana i strukturnih komponenti neophodnih za njihovu funkciju”, objasnio je Gilit.
Međutim, važno je napomenuti da su snopovi floema prisutni u veoma malim količinama u poređenju sa ostatkom banana, prenosi N1.
Stoga, osim ako ne konzumirate velike količine snopova floema, njihov uticaj na ukupnu nutritivnu vrijednost banane je minimalan.
Dodatna vlakna prisutna u snopovima floema mogu doprinijeti zdravlju probavnog sistema. Poznato je da vlakna pomažu u regulisanju varenja, održavaju osjećaj sitosti i potencijalno smanjuju nivo holesterola.
Banane bez snopova floema
Međutim, mnogi ljudi i dalje odlučuju da ih uklone zbog njihovog uticaja na teksturu i ukus banane. Ove vlaknaste niti mogu imati blago gorak ukus i žilavu teksturu, što je nekima neprijatno.
Zanimljivo je da su neki uzgajivači počeli da razvijaju hibridne sorte banana koje nemaju snopove floema ili ih imaju u vrlo malim količinama. Ovo je odgovor na preferencije potrošača kojima se ne sviđa tekstura ovih vlaknastih niti.
Međutim, Gilit upozorava da bi uklanjanje snopova floema moglo imati negativne posljedice po rast i razvoj banane.
“Ako su snopovi floema neophodni za adekvatnu distribuciju hranljivih materija u biljci i nisu zaista ometajući, koji bi bio razlog za njihovo uklanjanje?”, kaže on.
Sljedeći put kada ogulite bananu, možda ćete dva puta razmisliti prije nego što automatski uklonite te male bijele niti. Ko zna, možda ćete otkriti da vam se sviđa dodatna tekstura i hranljiva vrijednost koju pružaju snopovi floeme.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

