Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Četiri granate pale u blizini Ambasade BiH – MVP povlači iz Libije ambasadora BiH: Mnogo je mrtvih, a plamen guta sve
29. Juli. 2014.

Borbe u Tripoliju i Bengaziju se nastavljaju, zbog čega je Predsjedništvo BiH odlučilo da iz Libije privremeno povuče ambasadora Ibrahima Efendića. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, također, pozvalo sve državljane BiH koji borave u Libiji da odmah napuste tu zemlju.

“Prije nego što je novi parlament trebao preuzeti vlast u Libiji, borbe u Tripoliju i Bengaziju su se intenzivirale. Mnogo ljudi je stradalo proteklih dana, a srušeni su i brojni stambeni i industrijski objekti”, ispričao je za Klix.ba ambasador Efendič.

Istakao je da su u Tripoliju zapaljena dva tenka goriva, a lokalni vatrogasci se danima bore sa vatrenom stihijom, no ne mogu ugasiti požar.

“Sablasno je gledati plamen koji se izdiže. Lokalni vatrogasci ne mogu ugasiti požar i traže međunarodnu pomoć”, istakao je amabasador u razgovoru za Klix.ba.

Granate su pale i u blizini Ambasade BiH u Tripoliju, a ambasador Efendić kazao je da su se danas borbe utišale.

“Nisam siguran, ali moguće da je proglašeno kratkotrajno primirje dok se požar ugasi”, naveo je.

Inače, u Libiji boravi blizu 300 državljana BiH, koji tamo žive i rade.

Ambasador je kazao da su do sada evakuisani svi koji su zatražili evakuaciju, njih 40-ak, a mnogi su već otišli na godišnji odmor u BiH te će pratiti situaciju i shodno tome donijeti odluku o povratku u Libiju.

Također, istakao je da niti jedan državljanin BiH nije poginuo u borbama niti je ranjen.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH usvojilo zaključke kojima je ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naloženo da iz sigurnosnih razloga privremeno povuče na konsultacije Ibrahima Efendića.

“Ja čekam instrukcije Ministarstva vanjskih poslova te ću postupiti prema tim instrukcijama”, kazao je amabasador. I nakon odlaska ambasadora Ambasada BiH u Tripoliju će raditi, ali će se privremeno rad svesti isključivo na pružanje pomoći i konzularne zaštite državljanima BiH koji borave u Libiji i na tehnički nivo čuvanja zgrade Ambasade BiH.

“Bez obzira na moje povlačenje, u ambasadi će biti tehnički sekretar koji će biti na usluzi državljanima BiH. Ja ću ostaviti nekoliko putnih listova, za one kojima je potrebno, jer mnogim radnicima pasoši su firmama u kojima su zaposleni, a firme trenutno ne rade”, kazao je ambasador Efendić istakavši da su neki državljani BiH imali problema s putnim listovima, odnosno prilikom ulaska u Tunis, ali je to već riješeno u saradnji sa ambasadom Tunisa i njihovim ministarstvom vanjskih poslova. Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju je00 218 91 880 1736 (dostupan 0-24 sata).

Zbog borbi u Libiji, koje se vode i u samoj prijestonici Tripoliju, svi državljani BiH u toj zemlji su više puta pozvani da napuste tu zemlju, a njih četrdesetak je u ponedjeljak napustilo tu zemlju u pravcu Tunisa.

Kako je izjavio pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković, prema informacijama ambasadora BiH u Libiji Ibrahima Efendića u toj zemlji ima do 300 državljana BiH i “svi oni su više puta pozvani da napuste Libiju”.

Perković kaže da je jedna grupa, njih oko 40, u ponedjeljak napustila Libiju u pravcu Tunisa.

„Prema riječima ambasadora Efendića, u toku su borbe u samom Tripoliju, a granate su pale na nekih stotinjak metara od rezidencije bh. ambasadora. Predsjedništvo BiH je već donijelo odluku o povlačenju ambasadora na konsultacije, a pošto je on praktično jedini bh. diplomata u Tripoliju, Ambasada BiH ostaje na tehničkom nivou, s tehničkim sekretarom koji je zadužen da pazi na imovinu ambasade i da pruža konzularnu pomoć bh. državljanima u slučaju potrebe“, rekao je Perković. Dodao je da se naši državljani, u slučaju nužde, mogu obratiti i ambasadama prijateljskih zemalja s kojima postoji dogovor, kao što su Srbija i Turska, ali i bilo koje druge prijateljske zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision