ČETIRI VOJSKE NA KRIMU, ultimatum ukrajinskim snagama – Njujork Tajms: Loši odnosi SAD i Rusije zbog Kosova i Krima
9. Mart. 2014. u 11:01

Vašington – KIJEV – Moskva – Situacija na Krimu i dalje je izuzetno napeta i u znaku fizičkih sukoba civila različite političke orijentacije, a prema izvještajima svijetskih medija registrovano je pojačano vojno prisustvo budući da se na poluostrvu pored ukrajinskih i ruskih snaga nalaze i novoformirane vojne jedinice Krima i američki plaćenici.

20.04 – Oko 10.000 proruskih demonstranata okupilo se u Donjecku, na istoku Ukrajine, izrazivši želju da se prilljuče Rusiji i primorali bivšeg boksera, a sada političara, Vitalija Klička, da otkaže skup svojih pristalica. Demonstranti su uzvikivali: “Rusija!”, “Donjeck, ruski grad!” i “Putina za predsednika!”, dok su po tom industrijskom mjestu, nekadašnjem uporištu svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, bile okačene zastave Rusije i Komunističke partije.

17.40 – Ruski televizijski kanali počeli su da se emituju na Krimu, na frekvencijama koje su prethodno koristile ukrajinske TV kompanije. Među kanalima koji su preuzeli frekvencije ranijih ukrajinskih su Ruski kanal 1, Rusija-24, NTV.TNT, STS i Rusija 1.

NJUJORK – Odluka SAD da podrži samoproglašenu nezavisnost Kosova svojevremeno je pogoršala odnose između Vašingtona i Moskve koja je smatrala da je to kršenje suvereniteta Srbije, a 15 godina kasnije, rivali iz Hladnog rata ponovo su se našli u klinču, ali sada Rusija odobrava otcjepljenje Krima od Ukrajine, dok ga SAD smatraju nelegitimnim, piše “Njujork tajms”.

Prema njujorškom dnevniku, ipak je teško povlačiti paralelu između ova dva slučaja, jer na Krimu ruske trupe zauzimaju poluostrvo, dok “SAD, iako su vojno intervenisale na Kosovu, nisu to učinile da bi uzele tu teritoriju za sebe”.

Navodeći da ima još primera poput Škotske koja će uskoro održati referendum za samostalnost od Velike Britanije ili Katalonije koja želi da se odvoji od Španije list ukazuje da je slučaj Kosova duboko podelio Evropu. Slična podela postoji i među stručnjacima.

Bivši pravnik Stejt departmenta Džona Belindžer tvrdi da je Kosovo sui generis, dok predsjednik vašingtonskog Centra za nacionalne interese Dmitrija Simesa, koji smatra da je “Kosovo veoma legitiman presedan”, navodi njujorški dnevnik.

U slučaju Kosova “nezavisnost je ostvarena uprkos snažnom protivljenju legitimne, demokratske i u osnovi zapadno orijentisane vlade u Srbiji”, dok “nasuprot tome vlada u Kijevu nema legitimitet”, ocenio je Simes.

Obamina administracija smatra da Krim i Kosovo ne mogu da se porede, jer je prema njenom mišljenju Srbija izgubila legitimitet da upravlja pokrajinom zbog primene nasilja prema stanovništvu, dok Kijev prema narodu na Krimu nije primenio represiju, piše Njujork tajms.