Četvrti dan potrage za nestalim avionom, NIKAKVOG TRAGA – SAD i Kina pružaju pomoć u potrazi
11. Mart. 2014. u 10:59

Već četvrti dan traje potraga za nestalim avionom Malaysia Airlines koji se izgubio u subotu tokom Leta iz Kuala Lumpura ka Pekingu. U avionu je bilo 239 putnika i članova posade. Očajne porodice mole i pokušavaju sačuvati nadu.

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod – razarač “Kid” (Kidd), u potragu za avionom Boing 777-200 malezijske vazduhoplovne kompanije nestalim u subotu u Južnom Kineskom moru, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade, javile su večeras agencije.
“Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi sa nestankom aviona”, rekao je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.
Ranije su SAD angažovale u operaciji potrage razarač “Pinkni” (Pinckney) i vojni avion “Orion”.
malesijaVeza sa avionom izgubljena je dva sata poslije poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim Kineskim morema na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota-Baru. Prema preliminarnim podacima u njemu su bili 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine, po jedan i Rusije i Holandije.
Američka vlada uputila je preko vikenda tim istražitelja i eksperata Federalnog istraznog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu bezbednost da pomogne u istrazi.
U potrazi za avionom učestvuju najmanje 34 aviona i 40 brodova iz nekoliko zemalja. Istraga je proširena na 100 nautičkih milja radijusa od tačke u kojoj je avion nestao sa radara između Malezije i Vijetnama u subotu ujutro.
Rojters izvještava, pozivajući se na izvore iz američke i evropskih vlada, da su istražioci u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost. “Nema dokaza koji nagovještava teroristički akt”, rekao je evropski bezbednosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja “šta se dogodilo ni gde je avion”, navodi britanska agencija.