Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijesti
Cijene nafte blizu 108 dolara po barelu
29. Juli. 2014.

Cijena nafte u Londonu danas je porasla blizu 108 USD za barel, jer je uticaj geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, u Africi i Evropi nadvladao preveliko snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte porasla je 31 cent na 107,88 USD.U Njujorku se barelom trgovalo po skoro jednakoj cijeni kao i u ponedjeljak, po 101,61 USD.

Time se cijena zadržala blizu najniže vrijednosti  posljednjih sedmicu i po, od 100,9 USD, na koju se bila spustila u ponedjeljak.

Uprkos sukobima u Ukrajini, Iraku i Libiji, globalna proizvodnja nafte je premašila potražnju.

“Vjerovatnost poremećaja snabdijevanja i dalje je izuzetno niska, dok sposobnost drugih regija da odgovore, posebno američki energetski sektor i dalje ostaje visoka”, naveli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

Izvoz iz Iraka ostao je blizu rekordnih vrijednosti, s obzirom da je proizvodnja nafte na jugu zemlje ostala neokrznuta sukobima s islamskim militantima. U Libiji je proizvodnja nafte pala na oko 450 hiljada barela dnevno u prošloj sedmici zbog eskalacije nasilja.

U ponedjeljak su američki i evropski čelnici dogovorili da će proširiti sankcije na ruski financijski, obrambeni i energetski sektor, iako se ne očekuje da će uticati na ruski naftni izvoz.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas na internet stranicama objavila cijenu barela njene nafte za ponedjeljak, zbog praznika.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision