Utorak, August 12, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
CIK BiH: Liste kandidata za kompenzacione mandate
12. August. 2014.

Sutra u 16.00 časova ističe rok do kada politički subjekti, kojima je ovjereno učešće na opštim izborima u BiH, mogu da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesu kandidatske liste za kompenzacione mandate.

Rok za objavu konačnih listi kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja je 28. avgust, regulisano je Uputstvom Centralne izborne komisije BiH o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 12. oktobra.

Kandidatske liste za kompenzacione mandate neće biti štampane na glasačkom listiću.

Kompenzacioni mandati podrazumijevaju mandate koji će biti raspodijeljeni na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnu zastupljenost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Od 14 poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pet je poslanika sa kompenzacionih listi, a od 83 poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske, njih 20 će biti izabrano sa kompenzacionih listi.

Od 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH sedam ih je sa kompenzacionih listi, dok je od 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacija BiH 25 kompenzacionih.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision