CRO Demoskop: Kupovina automobila snizila ocjenu rada Vlade – Opada podrška građana SDP i HDZ
6. Mart. 2014. u 23:41

Zagreb – Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom sedmice, pokazuje nastavak trenda smanjivanja izborne podrške dvjema vodećim hrvatskim strankama te postupno povećavanje podrške novim strankama i listama.
Unatoč tome i dalje je vidljiva bipolarizacija političke scene koju do sada nisu ozbiljnije ugrozile postojeće stranke, ali još uvijek niti nove inicijative i stranke (Orah, Nacionalni forum, Savez za Hrvatsku). Međutim sve je vidljivije da nove inicijative i liste iz mjeseca u mjesec polagano grickaju izbornu podršku i na lijevoj i na desnoj strani. Kupovina automobila utjecala je na ocjenu rada Vlade, ali i na izbor stožerne stranke i koalicije na vlasti.
Na ljestvici stranačkih preferencija SDP je na prvom mjestu, ispred HDZ-a, Hrvatskih laburista, Oraha i HNS-a. SDP početkom marta bilježi izbor od 22,4 posto (prema prošlomjesečnih 23,4%). Ovom padu izborne potpore SDP-a doprinijeli su loši rezultati rada njihove vlade, ali i neki javno neprihvatljivi potezi (poput kupovine automobila, sve češćih afere istaknutijih članova stranke). Slabljenje izborne potpore glavnom konkurentu slaba je utjeha čelnicima HDZ-a koji nikako da pronađu pravu formulu u zemlji s dubokom ekonomskom krizom prebacujući političku borbu na teme iz prošlosti i radikalizirajući javnu komunikaciju s temama koje pomiču izborno klatno ove stranke u desno.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je prema objavljenom istraživanju i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 34,7% (prošli mjesec 35,6%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici po prvi put je zauzela Mirela Holy s izborom od 7,9% (prema 4,2% iz veljače). Slavko Linić drži treće mjesto s izborom od 7,7% (u odnosu na prošlomjesečnih 8,9%).