Da li je vrh države znao šta se planira 7. februara?: Komšić i Radmanović dan uoči nereda otkazali korištenje pratnje i vozila!
4. Mart. 2014. u 12:30

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Željko Komšić su dan uoči napada na Predsjedništvo BiH, koju Federalna uprava policije (FUP) smatra terorističkim, otkazali za 7. februar korištenje službene pratnje i vozila, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kabineti Komšića i Radmanovića su, kako se saznaje NAP, 6. februara, dan uoči paljenja Predsjedništva BiH 7. februara, obavijestili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH da otkazuju policijsku pratnju i korištenje službenih vozila na dan nereda.

No, na taj način su i policajci u civilu, te vozila koja su koristili, automatski bili dan uoči demonstracija izmješteni u krug Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Nedžarićima, daleko od sutrašnjih nereda i paljenja!

Da li je riječ o slučajnosti ili svjesnoj zaštiti imovine na osnovu informacija koje su imali, još uvijek nije poznato.

Izvori iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, za NAP su potvrdili da je ovakva naredba iz dva kabineta članova Predsjedništva stigla, te da su pojedini policajci koji inače u civilu prate Komšića i Radmanovića, uzeli slobodan dan, a kolege su ih pitali zašto nisu bili angažovani u vrijeme kada je bila na udaru zgrada Predsjedništva BiH.

Inače, istraga o svim događajima u vezi sa napadom na Predsjedništvo BiH je još uvijek u toku. Portparol Boris Grubešić za NAP je kratko kazao kako u javnosti ne može govoriti o detaljima istrage.