Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana
Danas će biti objavljen izvještaj o trgovini organa na Kosovu 1999.
29. Juli. 2014.

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine Clint Williamson, objavit će danas u Bruxellesu izvješće Specijalnog istražnog tima EU.

Williamson će, kako je najavljeno u priopćenju Specijalnog tima, novinarima iznijeti saznanja koja je tokom istrage prikupio njegov tim.

Optužnice će, kako saznaje Tanjug, biti podignute tek poslije formiranja specijalnog suda, što se očekuje početkom sljedeće godine.

Williamson je 22. jula, tjedan dana uoči objavljivanja izvještaja, boravio u Beogradu, gdje je upoznao srpske dužnosnike s narednim koracima u istrazi, istaknuvši da će njeni rezultati biti objavljeni na vrijeme i da ne treba unaprijed donositi zaključke.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je, poslije razgovora s glavnim tužiteljem, da će izvještaj biti od ogromnog značaja za Srbiju i da će potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i na prostorima bivše Jugoslavije.

Williamson je poručio da je svjestan rastućih špekulacija o nalazima Specijalnog tima, ali je i istaknuo da informacije o rezultatima istrage neće biti objavljene prije objelodanjivanja samog izvještaja.

Prije posjeta Beogradu boravio je u Prištini, gdje je razgovarao s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, zamjenikom premijera Hajredinom Kučijem i ministrima unutarnjih poslova i obrane Kosova Bajramom Redžepijem i Agimom Čekuom, ali se nije sastao s odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Williamson je, prema navodima prištinske štampe, u martu ispitivao Tačija u vezi s istragom.

List “Koha ditore” prošlog je tjedna objavio da je Williamson tim našao dokaze za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima.

Prema navodima prištinskog dnevnika, najmanje deset bivših pripadnika OVK bit će optuženo za ratne zločine.

Prema podacima srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine, na Kosovu je nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti.

Srpsko Tužiteljstvo je otvorilo slučaj “žuta kuća” poslije objavljivanja knjige nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte “Lov”, u kojoj je ona pisala o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Rezultati te istrage predani su posebnom izvjestitelju Vijeća Europe Dicku Martyju, na čiji se izvješće 2011. godine nadovezala istraga Williamsonovog tima, podsjeća Tanjug.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision