Danas deset godina od pogibije Makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog
26. Februar. 2014. u 11:07

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Rotimlji, danas će biti obilježeno deset godina od pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i članova makedonske delegacije, koji su poginuli u padu aviona koji je trebalo da sleti na mostarski aerodrom.

Programom obilježavanja predviđeno je obraćanje predsjednika Makedonije Đorge Ivanova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Vijence će na spomen obilježje u Rotimlju položiti delegacije Makedonije, Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine, vijeća ministara i Oružanih snaga BiH, kao i delegacija Armije Makedonije, diplomatskog kora u BiH i članovi porodice.

“Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog pri kraju je rada na finalnom izvještaju o istrazi, koji bi trebalo da bude kompletiran tokom marta”, rekao je ranije šef istražnog tima Omer Kulić.

On je dodao da Istražni tim čeka nekoliko veoma važnih informacija koje treba da mu dostave Arhiv Srbije iz Beograda i neke agencije iz Hrvatske i Njemačke.

Istraga o padu aviona “Kinger” ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U prvobitnoj istrazi, Tužiteljstvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.